Kommuner på vej med whistleblowerordninger

Landets fem kommuner vil etablere en whistleblowerordning - også kaldet en sladre-ordning. Det oplyser nordkommunens borgmester.
Bendt B. Kristiansen må som kommunalpolitiker nogle gange lægge øre til mange ting, siger han. Foto © : KNR
Skrevet af Kathrine Kruse
25. februar 2020 05:43

Borgmestrene i landets fem kommuner vil have indført whistleblowerordninger.

Her skal de ansatte i kommunerne kunne fortælle om ulovlige eller kritisable forhold på deres arbejdspladser, uden at tavshedspligten står i vejen.

Sagen er blevet drøftet på et fællesmøde, og borgmestrene er enige om, at det er en god idé.

Det fortæller nordkommunens borgmester, Palle Jerimiassen fra Siumut, efter at en kommunalpolitiker fra Inuit Ataqatigiit, Bendt B. Kristiansen, har sendt en forespørgsel til borgmesteren.

LÆS OGSÅ Kriminalforsorgen indfører whistleblowerordning

- Samtlige borgmestre blev enige om, at kommunerne skal samarbejde om en ordning, så alle kommunerne får samme retningslinjer til whistleblowerordninger, fortæller Palle Jerimiassen.

Bendt B. Kristiansen spurgte til, hvorvidt kommunalbestyrelsen i Avannaata Kommunia kan drøfte mulighederne for at indføre en whistleblowerordning i kommunen.

Han fortæller, at man som kommunalpolitiker i en kommune med fire byer, hvor befolkningen i byerne varierer fra 4600 indbyggere til 650 indbyggere, nogle gange må lægge øre til mange ting.

- Men nogle af forlydenerne kan sagtens være sande. Måske med en embedsmand eller en politiker, der arbejder udover sine pligter, siger han.

LÆS OGSÅ Whistleblower ordning på vej i Grønland

Lokalpolitikeren mener derfor, at kommunen bør have en whistleblowerordning, hvor ansatte i kommunen får mulighed for at komme med oplysninger om ulovlige eller kritisable forhold, uden at tavshedspligten står i vejen.

- Det, som jeg ønsker, er, at vi får tilsvarende retningslinjer i kommunen med samme formål. Så alle med tryghed og beskyttelse kan påpege nogle forhold, som de anser for at være kritisable, siger Bendt B. Kristiansen.

Palle Jerimiassen oplyser, at sagen nu er på kommunaldirektørniveau, hvorfor han endnu ikke kan oplyse, hvornår ansatte i nordkommunen kan få mulighed for at benytte whistleblowerordningen.