Whistleblower ordning på vej i Grønland

I morgen beslutter Inatsisartut med al sandsynlighed, at Grønland skal have en whistleblower-ordning - også kaldet en sladre-ordning.
12. november 2012 10:35

Det er Naaja Nathanielsen fra IA, der ønsker at også ansatte i grønlandske virksomheder og myndigheder, skal have mulighed for at fremkomme med oplysninger om ulovlige eller kritisable forhold uden tavshedspligten står i vejen.

- Nogle vil måske kalde en whistleblower en sladrehank. Men hvis formålet er at stoppe ulovlige eller problematiske handlinger til vores alles bedste, er det en handling vi som samfund må støtte, lyder en del af Naaja Nathanielsens begrundelse for forslaget.

Eksempler på kendte whistleblowers er efterretningsagenten Frank Grevil og FBI-lederen Mark Felt, der under dæknavnet Deep Throat forsynede to journalister med oplysninger om Watergate-affæren.

I dag forhindrer den gældende registerlov at efterforske en eventuel henvendelse om, at noget er galt i en virksomhed, fordi man ikke må registere oplysninger omkring personforhold med mindre den pågældende person får det at vide. Derfor vil en realisering af forslaget kræve at den danske persondatalov erstatter registerloven.

Og det er som sagt i morgen, at beslutningsforslaget om en whistleblower-ordning skal 2. behandles. Alle partier på nær Atassut støtter forslaget.