Kommune spænder livremmen og trimmer 18 millioner kroner

- Gør vi ikke det, får vi problemer, siger borgmester i Avannaata Kommunia.
Borgmester Palle Jerimiassen oplyser, at kommunen skal spare to procent i samtlige fem forvaltninger, svarende til 18 millioner kroner. Foto © : KNR
Skrevet af Anders Rytoft
21. juli 2023 07:52

Sekretariatet i Avannaata Kommunia er kommet med en direkte advarsel til kommunalbestyrelsen: Der skal flere penge i kassen, hvis der fortsat skal være råd til at dække udgifterne.

For selvom kommunen overholder budgettet for 2023, så er dens likviditet (overskydende penge, red.) kommet under et stærkt pres. Det skyldes uforudsete udgifter i 2022, særligt i Forvaltningen for Familie.

Sidste år blev budgettet blandt andet overskredet med 17 millioner kroner som følge af ni anbringelser af børn uden for hjemmet. Overskridelser af budgettet har spist af kassen, og derfor var kommunalbestyrelsen samlet til et ekstraordinært møde i mandags.

Her blev politikerne med borgmester Palle Jerimiassen i spidsen enige om, at der skal spares to procent i hele kommunen. Det svarer til 18 millioner kroner. Samtidig udskydes alle nye byggerier, som endnu ikke er igangsat, til næste år. Kommunen optager ligeledes en kassekredit på 35 millioner kroner.

Følger regnskabet

På spørgsmålet om, hvilken forvaltning besparelserne kommer til at gå hårdest ud over, svarer borgmesteren:

Alle (fem forvaltninger, red.) bliver ramt i den her proces. Men så vidt muligt prøver vi at undgå, at det kommer til at gå ud over den service, vi yder for vores borgere, siger Palle Jerimiassen og tilføjer: 

Det bliver en trimning af alle kontiene, fordi vi henter 18 millioner. Det kommer til at ramme nogle, men det kommer ikke til at kunne mærkes mærkbart i den borgerbetjening, vi kører.

Borgmesteren understreger, at kommunen følger regnskabet for 2023. 

- Vi er under budgettet lige nu. Det er vores kassekredit, vi gerne vil have styrket, fordi den er for svag til at kunne betale det daglige forbrug, vi har. Gør vi ikke det, får vi problemer.