Ifølge formanden for Socialudvalget har de timelønnede medarbejdere især stort fravær. Foto: Ane-Marie Hansen/KNR

Kommune: Fravær er årsag til groft svigt af ældre

Plejen af ældre kan være bedre. Det indrømmer Kommune Kujalleq efter ombudsmandens kritik af forholdene på alderdomhjemmet Luuvikasik i Narsaq.

Mangel på bleer og ældre, der tisser i sengen eller på gulvet. Og det er ikke altid, at personalet har tid til at hjælpe eller gøre rent. 

Det er blandt andet disse forhold, som ombudsmanden for Inatsisartut i denne uge har kritiseret efter et inspektionsbesøg på alderdomshjemmet Luuvikasik i Narsaq tilbage i april i år.

Og nu svarer Kommune Kujalleq. Formanden for Socialudvalget, Mari S. Abelsen (S), forklarer, at svigtet i plejen af de ældre ikke skyldes besparelser. Svigt sker, fordi medarbejderne har meget fravær. 

- Det kan selvfølgelig ikke accepteres. Vi ønsker i kommunalbestyrelsen løbende at finde løsninger, siger Mari S. Abelsen.

Der er råd til at købe bleer

Ledelsen i Luuvikasik har overfor ombudsmanden for Inatsisartut forklaret, at manglen på bleer til de ældre skyldes besparelser fra Kommune Kujalleq. Men ifølge kommunen er det ikke tilfældet.

LÆS OGSÅ Ombudsmanden retter kritik mod alderdomshjem: Beboere behandles uværdigt

For kun 80 procent af de budgetterede udgifter på 2,5 millioner kroner til rengøring og bleer i Luuvikasik i 2018 er blevet brugt. For indeværende år forventes 1,4 millioner kroner af en bevilling på 1,9 millioner at blive brugt.

Mari S. Abelsen forklarer dog, at der har været problemer med godkendelser fra økonomiafdelingen, når de kommunale afdelinger skulle foretage indkøb. Men dette vil blive ændret i forhold til plejehjemmene.

- Plejehjemmene får det fulde ansvar. Således vil problemet med indkøb af bleer blive løst, siger Mari S. Abelsen.

Ufaglærte har stort fravær

Alderdomshjemmet Luuvikasik med 21 beboere har en normering på 39 medarbejdere, hvoraf 26 er plejere for de ældre. Og det er passende, mener Kommune Kujalleq.

Men formanden for Socialudvalget indrømmer, at fravær, specielt blandt timelønnede medarbejdere, ofte er en hindring i plejen af de ældre.

- Med hensyn til medarbejderne har vi et løbende problem med de ufaglærte, fordi der altid er fravær, siger Mari S. Abelsen.

- Vi ønsker at sikre, at der ikke opstår lignende situationer i den nærmeste fremtid. De ældre skal som alle andre have et respektfuldt liv, siger Mari S. Abelsen.

Rapporten fra Ombudsmanden for Inatsisartut om Luuvikasik kan læses på www.ombudsmand.gl.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt