Kommunalpolitikere i Syd kan ikke genkende udlægning fra Naalakkersuisut

Naalakkersuisut kan trygt tage til borgermøder om Kuannersuit-projektet. Folk bliver ikke utrygge, men vil bare gerne i dialog med de folkevalgte. Sådan lyder det fra kommunalbestyrelsesmedlemmer fra Siumut og IA i Kommune Kujalleq.
Mineprojektet ved Kuannersuit er kontroversielt bl.a. fordi, at et af bioprodukterne er det radioaktive stof uran.
04. februar 2021 04:41

Naalakkersuisut holder sig væk fra de fem borgermøder om de kontroversielle mineprojekt ved Kuannersuit for ikke at skabe utryghed blandt befolkningen i Sydgrønland.

Det forklarede Naalakkersuisoq for erhverv og mineralske råstoffer, Jens Frederik Nielsen (D), tirsdag på vegne af ham, Kim Kielsen og Jess Svane, der ellers skulle have været med til borgermøderne.

LÆS OGSÅ Jens Frederik Nielsen: Vi bliver væk fra borgermøder for borgernes skyld

Den virkelighed kan to af kommunens prominente politikere dog ikke genkende. Det fortæller Simut-medlem af kommunalbestyrelsen og borger i Narsaq, Karla E. Bisgaard.

- Det er en dårlig løsning. Når politiet har sagt, at de trygt kan komme her som folkevalgte, så synes jeg, at de burde have kommet hertil og deltaget i borgermøderne, siger hun.

Kan du genkende billedet af, at mange folk er utrygge i forhold til, hvis Naalakkersuisut deltager i borgermøderne?

- Nej, det kan jeg bestemt ikke. Vi er et trygt folkefærd og specielt hernede, hvor vi er så få. Vi omgås hinanden trygt og godt. Jeg mener ikke, at det ville skabe utryghed, siger hun.

Det er en pligt at møde borgere

Tværtimod mener Karla E. Bisgaard, at en tilstedeværelse af Kim Kielsen, Jess Svane og Jens Frederik Nielsen ville styrke borgermøderne.

- Vi ville nok føle, at vi fik meget mere ud af mødet, når vi kunne have haft en direkte dialog med de folkevalgte, lyder det.

Nogenlunde samme toner lyder fra 2. viceborgmester i kommunen og medlem af IA, Henrik Brummerstedt. Han mener, at det er Naalakkersuisuts pligt at deltage i møderne og se folk i øjnene.

- Jeg har mødt folk på gaden, der samlede underskrifter ind imod minen. Jeg har også mødt folk, der mente, at det var for meget, at Naalakkersuisut ikke vil deltage i borgermødet. Hvad skal de så lave?

LÆS OGSÅ Ekstra borgermøder om Kuannersuit i Narsaq og Qaqortoq

Han mener, at det vil give mere tryghed, hvis de øverste politikere selv kom og deltog i møderne og fortalte og argumenterede for minen i stedet for, at det bliver nogle embedsfolk.

- Det er mere betryggende at snakke med arbejdsgiveren (Naalakkersuisut red.), end at tale med arbejdsgiverens medarbejdere (embedsfolk red.), siger han.