Kommissorium for Forfatningskommissionen er offenliggjort

Datoen for det færdige arbejde for Forfatningskommissionen er sat til 21. juni 2021. Det står i det netop offentliggjorte kommissorium.
Foto © : Naalakkersuisut
Skrevet af Merete Lindstrøm
29. marts 2019 17:04

Det bliver en helt særlig nationaldag 21. juni 2021. I hvert fald hvis Forfatningskommissionen overholder deres deadline for at aflevere et udkast til en forfatning for et selvstændigt Grønland.

Fredag har Naalakkersuisut offentliggjort det endelige kommissorium for Forfatningskommissionens arbejde.

- Det glæder mig, at Forfatningskommissionen nu kan komme i arbejdstøjet. Arbejdsgrundlaget er et gennembearbejdet kommissorium, der sikrer, at den nedsatte kommission får gode muligheder for at gå i dybden med emner, som er relevante i udarbejdelsen af et udkast til en forfatning, siger Naalakkersuisoq for Finanser og Nordisk Samarbejde Vittus Qujaukitsoq (NQ).

LÆS OGSÅ Forfatningskommissionen genopstår

Forfatningskommissionen består af syv medlemmer udnævnt af Naalakkersuisut efter indstilling fra de partier, som blev repræsenteret ved sidste valg til Inatsisartut. Medlemmerne kan dog ikke være medlemmer af Naalakkersuisut. Der ønskes i øvrigt kønsligestilling i kommissionen.

Det er Siumut, der skal udpege formanden, fordi det var Siumut, der fik flest stemmer ved landstingsvalget i 2018.

I kommissoriet står der blandt andet, at kommissionen skal forsøge at nå rundt til alle byer og bygder i landet og fremlægge foreløbige overvejelser løbende. Desuden skal alle borgere, altså både børn, unge, voksne og gamle, have ret til at indsende forslag til kommissionen.

LÆS OGSÅ Qujaukitsoq arbejder på nyt grundlag for forfatningskommissionen

Efter færdiggørelsen vil udkastet danne grundlag for en folkelig debat, som for eksempel en folkeafstemning oplyser departementet.

Departementet håber og forventer at kunne offentliggøre navnene på medlemmer af kommissionen i løbet af weekenden.

Der mangler fortsat enkelte indstillinger fra partierne fredag eftermiddag.