Koalitionen stemmer næste års finanslov igennem

Igen i år savnede koalitionen opbakning fra oppositionen til finansloven.
Et flertal stemte finansloven igennem i dag. Foto © : KNR // Aannguaq Reimer-Johansen
27. november 2020 16:25

Finansloven for næste år er vedtaget.

Det bliver således en finanslov, med et underskud for næste år på 76 millioner kroner, mens landskassen vil have et beskedent overskud på 26 millioner kroner over en fireårig periode.

Igen i år bliver det et smalt flertal, bestående af koalitionens partier, der stemmer finansloven igennem. Alligevel er Siumut godt tilfreds med resultatet.

- Hvis de ældres arbejdsevne er begrænset, når de fylder 65 år, får de mulighed for at søge om at få pension. Således får kommunerne pligt til at færdigbehandle sagerne i løbet af tre måneder, for at sikre, at de ældre ikke får ringere vilkår, siger finansordfører i Siumut, Hermann Berthelsen.

Mandag meldte koalitionspartierne ud, at de har indgået en finanslovsaftale.

LÆS OGSÅ Koalitionen indgår snæver finanslovsaftale

Der var altså et spinkelt flertal bag finanslovsforslaget. Ugens bestræbelser har dog ikke ført til en bredere forlig, for koalitionen formåede ikke at få oppositionens opbakning. Inuit Ataqatigiit, Partii Naleraq og Atassut stemmer imod.

IA: Ulighed ikke rettet op

Hos Inuit Ataqatigiit mener de, at der ikke bliver gjort nok for at hæve velfærden for den menige borger.

- Man har bebyrdet lav- og mellemindkomstgrupperne ved at hente mange penge fra dem gennem afgifter. Der er ikke rettet op på den store og tiltagende ulighed i samfundet. På den måde er der ikke taget skridt for at hjælpe ældre, der har brug for hjælp, siger formand for Inuit Ataqatigiit, Múte B. Egede.