Knud Mathiassen: Derfor melder jeg mig ind i Naleraq

IA ekskluderede ikke kun Knud Mathiassen på grund af en voldssag, siger den politiske næstformand et lille år efter, at politikeren blev smidt ud.
Så sent som i sidste uge frikendte Grønlands Landsret Knud Mathiassen. Mindre end en uge senere står hans navn i medlemskartoteket hos Naleraq. Foto © : Johansinnguaq Olsen, KNR
31. januar 2024 16:58

Naleraq har fået et nyt medlem i Inatsisartut. Det er Knud Mathiassen, som har været løsgænger i parlamentet, efter at han blev smidt ud af Inuit Ataqatigiit i april sidste år.

Siden er han blevet tiltalt for vold mod sin datter, men han blev frikendt både i kredsretten og Landsretten.

Så sent som i sidste uge frikendte Grønlands Landsret Knud Mathiassen. Mindre end en uge senere står hans navn i medlemskartoteket hos Naleraq.

- Mine politiske mål og værdier, ikke mindst når vi ser over hele landet, ligner meget deres mål og værdier. Også når man tænker på, hvor jeg kommer fra, siger han.

Knud Mathiassen er oprindeligt fra Kuummiut og bor i dag i Tasiilaq. 

- For eksempel har nogle af mine mål handlet om at gøre Tasiilaq til en kommune. Jeg har haft ønsker i forhold til fangernes og fiskernes livsvilkår, og de vanskelige vilkår, som børn lever under. Det er selvfølgelig vigtigt at føre politiske mål ud i livet, og jeg har slået i bordet, fordi jeg selvfølgelig ikke har kunnet få alt, hvad jeg ønsker mig.

Ville noget forskelligt

Hos Inuit Ataqatigiit kommenterer hovedbestyrelsen nu for første gang eksklusionen af Knud Mathiassen overfor KNR. Og det var ikke kun voldssagen, som han altså er frifundet for nu, der var tungen på vægtskålen. Det siger Agathe Fontain, der er politisk næstformand.

- Det gjaldt ikke kun det, da vi afgjorde eksklusionen af ham. Der var flere årsager, siger hun.

Det handlede også om, at IA og Knud Mathiassen simpelthen ville noget forskelligt. 

- I IA er det vigtigt, at medlemmer i Inatsisartut arbejder ud fra vores politiske værdier. Men jeg kan sige, at vi i IA har gjort alt for at støtte hans arbejde og de tider, hvor han havde behov for hjælp, da vi ønskede, at han skal have det godt i sit arbejde, siger Agathe Fontain.

Vi burde have ventet på en dom

Det lader dog ikke til at røre Knud Mathiasen længere.

- Deres eksklusion er deres eget ansvar. De er dem, der skal tage stilling til det. Jeg er kommet videre, og fortsætter mit politiske arbejde, siger han.

Det er IA’s hovedbestyrelse, der afgjorde, at Knud Mathiassen skulle ekskluderes i april sidste år. Det skete efter en indstilling fra den lokale afdeling i Tasiilaq.

Her sidder Eva Qeqe Kristiansen og er nu forhenværende næstformand - og hun erkender, at den lokale afdeling var lige hurtig nok på aftrækkeren.

- Harald (Bianco, red., der er formand for IA i Tasiilaq) ringede til os dengang og fortalte, at Kunuk havde slået sit barn. Han sagde, at Kunuk måtte ud, fordi han havde slået sin datter. Vi godkendte det med det samme dengang, fordi vi ved, at man ikke må slå børn, siger hun. 

- Vi burde have ventet på rettens afgørelse, før vi besluttede at indstille til at fjerne Kunuk. Det gjorde vi ikke, og det virker som om, at vi agerede som dommere, da vi fjernede ham.

Eva Qeqe Kristiansen har i øvrigt selv fulgt i fodsporene på Knud Mathiassen. Hun har også forladt IA og har meldt sig ind i Naleraqs lokale afdeling.