Offentlighedslov: KNR sov i timen under offentlig høring

I oktober kritiserede KNR’s direktør, Karl-Henrik Simonsen, at Selvstyret ikke sendte den danske offentlighedslov i høring. Nu er høringen overstået - men KNR har ikke deltaget.
06. februar 2017 19:19

- Det er så ærgerligt, som det kan være. 

Det siger adm. direktør i KNR, Karl-Henrik Simonsen, på spørgsmålet om, hvorfor KNR ikke har afgivet svar i Selvstyrets høring om den danske offentlighedslov.

I oktober sidste år sagde han ellers sådan til KNR Nyheder:

-  Jeg mener, det er Naalakkersuisut, der har det ansvar. Justitsministeriet har jo spurgt DR, TV2 og hvad der ellers er af medier i Danmark. Men når man så kommer herop og skal blåstemple en ny anordning, så spørger man ikke de parter, der er i landet: Mediet, befolkningen, instanserne. Og det, synes jeg, er forkert. 

LÆS OGSÅ Offentlighedslov burde have været i høring


Dansk lov for grønlandske forhold

Offentlighedsloven handler om borgerne og mediernes ret til at få indblik i dokumenter hos de offentlige myndigheder.

I Danmark trådte en ny offentlighedslov i kraft 1. januar 2014. Og står det til Justitsministeriet, skal den nye lov også gælde inden for de områder i Grønland, som Danmark stadig har ansvaret for - for eksempel Forsvaret og Politiet.

Grønlands hjemtagende områder forbliver under Grønlands egen offentlighedslov.

LÆS OGSÅ Politikerne sov i timen

Kritikken af den manglende høring kom fra bl.a. KNR, Mediehuset Sermitsiaq.AG og Foreningen Grønlandske Advokater og førte til, at Formandens Departement træk lovforslaget af efterårssamlingen i Inatsisartut. 

I stedet ville forslaget først blive behandlet, når en offentlig høring havde fundet sted, lød det fra departementet.

Mail kom aldrig videre

Og den høring sluttede så 30. januar i år.

Når KNR ikke har deltaget, skyldes det ifølge Karl-Henrik Simonsen en administrativ fejl, efter invitationen til høringen var sendt fra Selvstyret via mail 23. december 2016.

- Vi får mailen dagen før jul. Desværre sker der den fejl, at mailen bliver åbnet, men den bliver ikke videresendt i organisationen. Og det er så grunden til, at hele organisationen ikke har vidst det før, fristen var udløbet. Og det er dybt, dybt beklageligt, siger han.

LÆS OGSÅ Kielsen trækker udskældt lovforslag tilbage

KNR har nu ændret proceduren for mails, der skal rundt i huset, oplyser Karl-Henrik Simonsen og tilføjer:

- Vi har selv været bannerfører for, at det her bare ikke er godt nok fra landsstyret side. Og det er meget, meget beklageligt, at vi så ikke kommer på banen, når vi så har chancen.

Høringen lå i over en måned offentlig tilgængelig på naalakkersuisut.gl. Alligevel har ledelsen i KNR ikke reageret.

- Vi har sådan set holdt øje med den, for vi har bedt om den. Men problemet er, at i vores interne disposition af mails er den sendt til en mail dagen før jul efter kl. 16, hvor folk er gået på ferie. Den bliver åbnet, og derfra sker der ikke mere. Og det er dér, den kikser, siger Karl-Henrik Simonsen.

KNR overvejer nu at eftersende et høringssvar til Selvstyret i sagen.