KNAPK om stigende eksportpriser: Citronen kan ikke presses yderligere

Naalakkersuisut og Royal Arctic Line hæver eksportprisen med en tredjedel. Det møder kritik fra KNAPK, der mener, at prisstigningen i sidste ende vil ramme fiskerne på pengepungen.
- Hvis de kystnære fiskere ikke skal kvæles, må naalakkersuisut indrette særlige hjælpeforanstaltninger i erkendelse af krisesituationen, siger Nikkulaat Jeremiassen, der er formand for KNAPK. Foto © : Malik Brøns / KNR
07. februar 2023 07:11

Verdensøkonomien har det seneste år været sendt ud i et større stormvejr, der har sendt priserne på himmelflugt og gjort tilværelsen dyrere for både forbrugere og virksomheder.

Det får nu også Royal Arctic Line (RAL) til at hæve fragtprisen, på de varer der skal ud af landet, med 32 procent.

En beslutning, der dog møder kritik fra fisker- og fangerorganisationen, KNAPK.

LÆS OGSÅ Inflation rammer RAL: Eksportpriser stiger 32 procent

Sagen kort

RAL er presset af den globale inflation, og det får nu rederiet til at have prisen på eksport med 32 procent. 

Beslutningen er godkendt af naalakkersuisut og træder i kraft allerede 11. februar i år, men møder kritik fra Grønlands erhvervsliv, der frygter, at prisstigningen får konsekvenser for fiskeindustrien, der står for 93 procent af landets eksport. 

- Vores største bekymring er selvfølgelig effekten for virksomhederne og samfundet, siger Christian Keldsen, direktør i Grønlands Erhverv.

Til KNR siger KNAPK:

- Når eksportprisen stiger, så stiger omkostningerne for de store virksomheder, som eksporterer fisk til udlandet. Den regning ender hos de kystnære fiskere, der får sværere ved at få en højere pris for deres fangst på indhandlingsstederne.

Ifølge Nikkulaat Jeremiassen, der er formand for KNAPK, er de kystnære fiskere i forvejen hårdt ramt af inflationen på grund af de stigende priser på fødevarer og olie.

Naalakkersuisut har ikke erkendt sagens alvor

Konkret efterlyser KNAPK, at naalakkersuisut snart viser handling og finder på løsninger, der kan hjælpe det kystnære fiskeri gennem den økonomiske krise:

- Hvis de kystnære fiskere ikke skal kvæles, må naalakkersuisut indrette særlige hjælpeforanstaltninger i erkendelse af krisesituationen. Det offentlige kan ikke lade som ingenting, når den globale inflation rammer fiskerne og forbrugerne, skriver Nikkulaat Jeremiassen i en pressemeddelelse.

KNAPK foreslår selv en række tiltag, som kan hjælpe fiskernes pressede økonomi.

Blandt andet mener fisker- og fangerorganisationen, at de kystnære fiskere skal have et økonomisk tilskud, som kan dække udgifterne til brændstof. De peger også på, at indhandlingstederne skal betale en højere pris for fiskernes fangst.

Erik Jensen: Royal Greenlands reaktion er svær at acceptere  

Til netmediet Sermitsiaq.AG har Nils Kinnerup, der er konstitueret direktør i Royal Greenland, bekræftet KNAPK's frygt for, at regningen kan ende hos fiskerne, når eksportprisen stiger.

Og det er en udtalelse, som er faldet naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Erik Jensen (Siumut), for brystet.

- Der er ærgerligt, at selskaberne bruger fiskerne som "pant". Selskabernes omsætning bliver større og større, men de tænker usolidarisk. De siger bare, at regningen ender hos fiskerne. Det er meget ærgerligt, siger han til KNR.