KNAPK kalder på stramninger: Der skal være kontrol med krydstogtskibe

Krydstogtskibe skaber ifølge formanden for KNAPK så store problemer for miljøet og landets fangere, at der er brug for politisk handling her og nu.
Krydstogtskibe udgør et alvorligt problem, mener formanden for KNAPK, der efterspørger en skærpelse af reglerne hurtigst muligt. Foto © : Malik Brøns // KNR
Skrevet af Anders Rytoft
29. august 2023 07:38

Denne sommer har Grønland haft besøg af flere hundrede krydstogtskibe og tusindvis af turister. Og det er ikke gået ubemærket hen. Heller ikke i Nord- og Østgrønland, hvor fangere oplever, at de store skibe ødelægger deres muligheder for fangst af blandt andet narhvaler.  

Det forklarer både formanden for KNAPP i Qaanaaq og formanden for foreningen for fangere i Ittoqqortoormiit over for KNR. 

Fangstdyrene skræmmes væk af krydstogtskibene, lyder det samstemmende.

Kloak- og saltvand

Men det er ikke kun et problem for fangere i Øst- og Nordgrønland. 

Det oplyser Nikkulaat Jeremiassen, der er formand for fisker- og fangerorganisationen KNAPK. 

- Problemet vokser meget hurtigt, og det skaber store problemer langs hele kysten i Grønland - også med hensyn til forurening, siger han til Qanorooq. 

Han tilføjer, at krydstogtskibe påvirker elve med ørreder, fiskebanker og områder med rensdyr negativt.

KNAPK har ligeledes fået indberetninger fra fiskere om, at krydstogtskibe tømmer deres tanke med salt- og kloakvand i farvandet.

Det er et alvorligt problem, og der må ske stramninger med hensyn til krydstogtsskibe, siger Nikkulaat Jeremiassen.

Kontrol med krydstogtskibe

Naalakkersuisut er i øjeblikket i gang med en bekendtgørelse, der netop skal regulere sejlads med krydstogtskibe i de fjorde, hvor hvaler om sommeren har længerevarende ophold.

Det er formanden udmærket klar over. Men, siger han: 

- Den er langt fra færdig. 

Formanden for KNAPK mener, at bekendtgørelsen i øvrigt ikke er meget værd, hvis der ikke føres kontrol med krydstogtskibene. 

- Hvis erhvervet ikke skal belastes, og fangststederne ikke skal udryddes, så haster det, at der bliver gjort noget med hensyn til at føre kontrol. 

KNR har rettet henvendelse til Naalakkersuisut, men har endnu ikke fået svar på, hvordan de forholder sig til krydstogtskibe i fangstområderne.