KNAPK-formand tøver med at melde intern svindel til politiet

Godt en million kroner mangler i KNAPK’s pengekasse, og hvor pengene er blevet af, ved man ikke rigtigt, men sagen bliver måske glemt, fortæller formanden for KNAPK.
KNAPK har opdaget svindel internt i organisationen, men formanden vil først melde det til politiet, når bestyrelsen og den daglige ledelse kræver det, fortæller han. Foto © : KNR
11. september 2024 15:30

Der mangler 1.050.000 kroner i kassen hos fisker- og fangerorganisationen KNAPK. Hvor pengene er blevet af, ved man ikke.

Den første tese var, at pengene er forsvundet i et hackerangreb og overført til en bankkonto i Hong Kong. Men det slår formand for KNAPK, Nikkulaat Jeremiassen, nu fast ikke er tilfældet.

- Pengene er blevet overført fra organisationen, har vi opdaget. Det er altså ikke hackere, men en intern overførsel, siger Nikkulaat Jeremiassen.

Alligevel bliver svindelsen kun måske meldt til politiet, fortæller formanden.

- Vi vil først indgive sagen til politiet, når bestyrelsen og den daglige ledelse kræver det, siger han.

Mistanke om svindel er ikke ny

Formanden fortæller yderligere, at han allerede for tre år siden, da han blev formand, havde mistanke om, at der skete svindel i organisationen, og nu skal han altså finde bagmanden i egne rækker.

- Først blev der sagt, at det var hackere, men efter undersøgelser – også før jeg tiltrådte – blev det afsløret, at det ikke var et hackerangreb, men en intern overførsel fra organisationen, siger han.

De forsvundne penge kom fra de to organisationer ASF, Atlantic Salmon Federation, en nordamerikansk organisation, og NASF, North Atlantic Salmon Fund, en fond, der beskæftiger sig med at beskytte laks i det nordlige Atlanterhav.

Medlemmer står tilbage uden støtte

De to organisationer donerer årligt penge til KNAPK, og de 1.050.000 kroner skulle være gået til medlemmerne og hjulpet fiskere med at skifte til fangst af andre fiskearter, fordi det ikke er tilladt at kommercialisere laksefangst her i landet.

- Aftalerne har været gældende i 12 år, og pengene skulle være gået til administration og overvågning af laksefangst, og pengene har vi selvfølgelig mistet.

- Men det værste er, at vores medlemmer, der skulle have haft støtte til deres alternative erhverv uden for laksefiskeriet, nu står uden hjælp. Og det er meget sørgeligt.