Forsker: Klimamøde en politisk succes men langt fra nok

Verdens lande vedtog lørdag aften en ny klimaaftale. Men afværger ikke ødelæggende klimaforandringer.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
17. december 2018 07:43

På det store klimatopmøde COP24 i Polen blev verdens lande enige om, hvordan arbejdet mod klimaforandringer skal foregå i praksis. Det er fint, men der er behov for langt større ambitioner.

Det siger Sebastian Mernild, klimaforsker og administrerende direktør for Nansen Centret i Bergen i Norge, om aftalen, hvis ambitionen er at holde temperaturstigningerne til under to grader.

- Politisk er klimatopmødet en succes. Landene har nu fundet fodslag for en køreplan for, hvordan man arbejder for at begrænse temperaturstigningerne.

- Men det, man er blevet enige om, er ikke tilstrækkeligt for at holde temperaturstigningerne til under to grader. Faktisk vil man lande et sted mellem 3-4 graders stigning i 2100, siger Sebastian Mernild.

LÆS OGSÅ Forsker: Beskæmmende få resultater fra Klimatopmødet

Han er samtidig hovedforfatter på den næste store klimarapport fra FN, IPCC og har arbejdet på de tidligere.

Konklusionerne er meget klare, og derfor finder forskeren det frustrerende, at den politiske indsats ikke er mere ambitiøs. Blandt andet har flere lande - der iblandt USA - ikke villet officielt anerkende forskernes resultater.

- Der er ikke nogen løsning lige for nærværende. Men typisk skal der ske en katastrofe, inden vi kommer ud af starthullerne. Og vi har åbenbart ikke set nok endnu. Men det vil vi komme til, siger Sebastian Mernild.

LÆS OGSÅ Vores klimaproblemer kan blive jeres i morgen