Sårbare lande: Vores klimaproblemer kan blive jeres i morgen

- Vores lande er allerede ved at blive ødelagt af oversvømmelser og ekstremt vejr. Snart kan det ramme jer andre. Sådan lyder budskabet fra en gruppe af 48 lande, der tæller ulande og lavtliggende østater, som er særligt sårbare over for klimaforandringer.
Kiribati er en af de østater, der er truet af vandstandsstigninger. Foto © : NASA [Public domain], via Wikimedia Commons
Skrevet af Ritzau, Karsten Sommer
13. december 2018 14:43

Meldingen kommer torsdag på den næstsidste dag af FN-klimakonferencen COP24 i Katowice i Polen.

- Vi repræsenterer nationer - som min egen - der står over for udslettelse, lyder det fra Hilda Heine, præsident for de lavtliggende Marshalløerne i den vestlige del af Stillehavet.

LÆS OGSÅ Befolkningen er optaget af klimaforandringerne

Hun sender en advarsel til de lande, som ifølge hende ikke gør nok for at begrænse den globale opvarmning, og de deraf følgende havstigninger.

- Det, som de mest sårbare lande skal håndtere i dag, risikerer andre lande at skulle håndtere i morgen, siger præsidenten.

På klimamødet i Polen skal der blandt andet opnås enighed om, hvordan man kan omsætte de lidt luftige løfter i klimaaftalen fra Paris til virkelighed. 

LÆS OGSÅ Verdensbanken sender stærkt klimasignal

Men ifølge den tidligere præsident for Maldiverne, Mohamed Nasheed, er det langtfra imponerende, hvad der foregår i forhandlingslokalerne i Katowice.

Han skælder blandt andet ud over, USA, Rusland, Saudi-Arabien og Kuwait.

- De lytter slet ikke, siger Mohamed Nasheed.

Det er meningen, at COP24 skal afsluttes i morgen fredag, men det ventes at trække ud.