Kina stoppede Vittus' Taiwan-besøg

Naalakkersuisoq for erhverv, handel og udenrigsanliggender skulle have stået i spidsen for et erhvervsfremstød i Taiwan. Men efter flere henvendelser fra Kinas udenrigsministerium blev besøget dog aflyst, skriver den danske avis Berlingske.
Skrevet af Jonas Fievé
09. januar 2017 13:26
Versionist Jens Thorin

Vittus Qujaukitsoq skulle have åbnet erhvervsfremstødet Greenland Day i Taiwans hovedstad Taipei den 1. november sidste år, det fremgår af den oprindelige invitation fra det danske eksportråd i Taiwan.

Men Qujaukitsoq glimrede ved sit fravær, da erhvervsfremstødet med fokus på grønlandske kompetencer og investeringsmuligheder inden for råstoffer, turisme og fiskeriprodukter blev afholdt.

Rigsfællesskabet anerkender ikke Taiwan

Danmark anderkender ikke officielt Taiwan som en selvstændig nation men derimod som en del af Kina. Ifølge Berlingskes oplysninger skyldtes aflysningen derfor flere henvendelser fra Kinas udenrigsministerium, som på vegne af den kinesiske regering netop gjorde det klart, at man var bekymret ved udsigten til et grønlandsk ministerbesøg i Taiwan.

LÆS OGSÅ Grønlandsk erhvervsfremstød i Kina

Da man ikke ville risikere at skade forholdet til Kina, blev denne del af programmet derfor droppet. I en mail til KNR fortæller departementschef i departementet for erhverv, råstoffer og arbejdsmarked, at det dog aldrig var planen at holde møder på officielt politisk niveau i Taiwan.

- Beslutninger om rejsens destinationer og ministerens tilstedeværelse er truffet af de relevante grønlandske myndigheder. I lyset af fraværet af officielle kontakter med Taiwan blev ministerens deltagelse ikke prioriteret på denne del af handelsfremstødet. Grønland har som i de tidligere år samarbejdet med den danske ambassade i Beijing om den praktiske tilrettelæggelse af besøg og er bekendt med den kinesiske et-Kina-politik, skriver Jørn Skov Nielsen.

I et svar til Berlingske giver Kinas udenrigsministerium netop udtryk for, at de værdsætter Danmarks konsekvente overholdelse af et-Kina-politikken og, at Grønland som et selvstyre i Rigsfælleskabet bør følge dansk udenrigspolitik.

Vittus Qujaukitsoq har mandag ikke ønsket at stille op til et interview, men henviser til en mail, hvor der redegøres for det aflyste besøg.

LÆS OGSÅ Taiwan halverer toldsats på grønlandske hellefisk