Taiwan halverer toldsats på grønlandske hellefisk

En ny aftale med den østasiatiske ø-stat Taiwan vil fremover forbedre Grønlands muligheder for fiskeeksport til landet.
Skrevet af Karsten Sommer
19. februar 2016 08:11

Taiwan har meddelt, at man - på foranledning af Udenrigsdirektoratets henvendelse - fremover vil anvende såkaldte Most-Favoured-Nation-baserede toldsatser for produkter af grønlandsk oprindelse.

Most-Favoured-Nation-toldsatser - MFN - opnår man gennem medlemsskab af Verdenshandelsorganisationen WTO - og da Danmark er medlem af WTO, gælder fordelene også Grønland som en del af Rigsfællesskabet.

Derfor vil grønlandske fiskeriprodukter fremover møde lavere toldsatser, når man eksporterer til det taiwanesiske marked.

Grønland har i forvejen en væsentlig eksport af bl.a. hellefisk til Taiwan, og da Taiwans økonomi er den 5. største i Asien,  og årligt importerer op imod 8-10.000 ton hellefisk, er meddelelsen om lavere toldsatser for grønlandske fiskeprodukter en lovende nyhed.

Grønlandske hellefisk vil fremover skulle betale en toldsats på 25 % og ikke 50 %, som hidtil.

Naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq er glad:

- Det er glædeligt at Naalakkersuisuts prioritering af arbejdet med handelsfremme allerede udmønter sig i konkrete resultater der kan skabe værdi for eksportindustrien. Opnåelsen af forbedrede adgangsbetingelser til det taiwanesiske marked er et opmuntrende eksempel på at dette arbejde begynder at bære frugt, siger Naalakkersuisoq for blandt andet udenrigsanliggender og handel.