Kina reagerer skarpt på kritik fra G7-landene

Kina siger, at erklæring fra G7-topmøde afslører "uhyggelige intentioner" hos nogle få lande som såsom USA.
På weekendens G7-topmøde fik Kina kritik for krænkelser af menneskerettighederne i Kinas Xinjiang-region, hvor de muslimske uighurer undertrykkes massivt ifølge menneskerettighedsgrupper og uafhængige iagttagere. Foto © : Aly Song/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
14. juni 2021 10:51

Kina fordømmer mandag en fælles erklæring fra G7-landenes ledere, som i stærke vendinger kritiserer det kinesiske styre.

Styret i Beijing kalder G7-landenes kritik for "grov indblanding i Kinas interne anliggender," og Kina opfordrer G7 til at stoppe "bagvaskelse af Kina".

Kinas ambassade i London siger, at den er stærkt utilfreds med og stærkt imod bemærkninger om Xinjiang, Hongkong og Taiwan, da "kendsgerninger fordrejes".

Kina siger, at erklæringen afslører "uhyggelige intentioner" hos nogle få lande såsom USA.

På weekendens G7-topmøde fik Kina kritik for krænkelser af menneskerettighederne i Kinas Xinjiang-region, hvor de muslimske uighurer undertrykkes massivt ifølge menneskerettighedsgrupper og uafhængige iagttagere.

Ifølge FN og rettighedsgrupper er op mod en million mennesker fra det uighuriske mindretal spærret inde i såkaldte genopdragelseslejre. USA betegner Kinas behandling af mindretallet som folkedrab.

LÆS OGSÅ USA's topdiplomat: Der er en stemning af tvang i Hongkong

Samtidig udtrykker G7 bekymring over "forværringen af demokratiske normer i Hongkong". De store industrilande understregede også behovet for "fred og stabilitet" i Taiwanstrædet.

Også Kinas ageren under corona-pandemien kritiseres, da det internationale samfund må handle med "enhed og samarbejde - og ikke føre klike-agtig magtpolitik".

I reaktionen hedder det, at "Kina er et fredselskende land, som vil fremme samarbejde, men der er også grænser", hedder det videre i erklæringen fra ambassaden.

I Washington siger USA's nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, at søndagens erklæring fra G7 "er et betydeligt skridt fremad i bestræbelserne på at imødegå og konkurrere med Kina i udfordringer som at sikre demokratiet under teknologikapløbet".