Kim Kielsen: USAs investering styres af amerikanerne

Amerikanerne investerer, fordi det er i deres interesse. Men det er også godt for Grønland, siger formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen.
- Hvem er det, der investerer? Amerikanerne. Så det er ikke underligt, at de sikrer, at pengene bliver brugt til bestemte områder, siger Kim Kielsen. Foto © : KNR

Det er amerikanerne, der styrer, hvordan deres dollars skal bruges i Grønland.
De 83 millioner fra USA lander nemlig ikke direkte i landskassen, siger formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen.

USA's interesser i Grønland
 

  • USA giver 83 millioner kroner til forskellige projekter i Grønland. 
  • Det sker, lidt mere end et halvt år efter at USA's præsident, Donald Trump, luftede planer om at købe Grønland. 

2019: 

  • 15. august 2019: Amerikanske medier skrev historier om, at præsident Donald Trump havde planer om at købe Grønland. Historierne var baseret på anonyme kilder.
  • 16. august: Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), slog fast, at Grønland ikke er til salg. 
  • Statsminister Mette Frederiksen kalder diskussionen for ”absurd”. 
  • Trump skulle have besøgt statsminister Mette Frederiksen i København 2.-3. september. Kim Kielsen og den færøske lagmand skulle også have været med til besøget. Arktiske spørgsmål og sikkerhedspolitik skulle diskuteres, men Trump aflyser besøget.
  • 24. august skriver nyhedsbureauet AP på baggrund af et brev fra det amerikanske udenrigsministerium til Kongressen, at USA planlægger at genåbne et konsulat i Grønland. 
     

2020: 
 

  • 20. april skrev den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, i en kronik ved Altinget, at USA er bekymret over Ruslands og Kinas tilstedeværelse i Arktis. USA vil bygge bro og hjælpe Grønland med at nå sit potentiale, skriver hun.
  •  23. april oplyser selvstyret, at USA's regering tildeler 12,1 million dollar - cirka 83 millioner danske kroner - til civile projekter i Grønland.

- Her er det vigtigt at sige, at de penge ikke bliver lagt direkte i landskassen. Det er noget, som amerikanerne styrer. Det amerikanske parlament har besluttet, at pengene bliver brugt til fem områder, siger Kim Kielsen.

    Amerikanerne vil investere udvikling af turisme, råstofsektoren og uddannelse.

     

    LÆS OGSÅ Carla Sands om aftale: Grønland skal være en stærk nabo til USA

    Det bekræftede Carla Sands, som er amerikansk ambassadør i Danmark, i går.

    Amerikanernes investeringslyst har dog vakt skepsis. Både grønlandske og danske politikere og eksperter mener, at de amerikanske dollars bliver brugt for at pleje amerikanske interesser.

    Kim Kielsen understreger, at pengene vil komme Grønland til gode, men benægter ikke, at amerikanerne ikke bare forærer 83 millioner til Grønland:

    - Hvem er det, der investerer? Amerikanerne. Så det er ikke underligt, at de sikrer, at pengene bliver brugt til bestemte områder, siger Kim Kielsen.

    Eksport af fisk 

    Ifølge Carla Sands vil amerikanerne bruge 83 millioner kroner brugt på Grønland, "så vi er mindre sårbare overfor indflydelse af andre store kræfter, som Rusland og Kina."

    Den amerikanske diplomat, Sung Choi, fra det kommende amerikanske konsulat i Nuuk, lægger heller ikke skjul på, at USA får noget ud af investeringerne.

    LÆS OGSÅ Grønland indgår samarbejde med USA for millioner

    Handelen mellem Grønland og USA har stort potentiale, både for Grønland og amerikanske selskaber, siger han.

    Men amerikanerne vil ikke påvirke den grønlandske eksport - for eksempel fiskeeksporten til Kina, siger Kim Kielsen.

    - Her skal vi ikke blande tingene sammen. Og det skal siges, at denne aftale gælder i 2020 og 2021. Og derfra bliver det evalueret. Det her er bare det første skridt, og bagefter bliver det evalueret om det skal fortsætte eller ej, siger Kim Kielsen.