KNAPK: Kim Kielsen har skuffet os

Nikkulaat Jeremiassen er utilfreds med, at naalakkersuisoq for fiskeri, Kim Kielsen, ikke vil tvinge Royal Greenland til at hæve priserne på torsk.
Formand for KNAPK, Nikkulaat Jeremiassen, er langt fra tilfreds med naalakkersuisuts håndtering af stridigheden om torskepriser Foto © : KNR
03. november 2023 16:40

Onsdag var KNAPK på gaden for at demonstrere.

Dagen derpå har støvet har lagt sig, og stilheden råder på formand Nikkulaat Jeremiassens kontor i KNAPK’s hovedkvarter nede ved havnen i Nuuk, da KNR kommer forbi. Dagen før larmede hans medlemmer på gaden med slagord og skilte for at demonstrere for højere priser på torsk.

Det hele kulminerede ved Inatsisartut-bygningen foran naalakkersuisoq for fiskeri, Kim Kielsen, og resten af naalakkersuisut. 

Nikkulaat Jeremiassen og hans medlemmer havde håbet, at manifestationen af alle landets utilfredse fiskeres vrede ville få magthaverne på andre tanker. At de ville række fiskerne en hjælpende hånd, vride armen om på Royal Greenland og tvinge fiskerigiganten til at hæve prisen på torsk.

Men sådan gik det som bekendt ikke. Derfor har KNR sat Nikkulaat Jeremiassen stævne for at gøre status ovenpå demonstrationen. Som det første viser vi ham indslaget fra Qanarooq aften forinden, hvor naalakkersuisoq for fiskeri, Kim Kielsen, slår fast én gang for alle, at han ikke kommer til at gå ind i sagen og sætte prisen op.

Nikkulaat Jeremiasen sidder stille i stolen uden at sige et ord, men man ser, at brystet langsomt begynder at løfte sig hurtigere og hurtigere under den blå bluse med KNAPK-emblemet broderet på hjertet. Han er både vred og skuffet over Kim Kielsens svar - at han ikke vil tvinge Royal Greenland til forhandlingsbordet. 

- Jeg havde ellers regnet med, at den nye naalakkersuisoq for fiskeri - som vi endnu ikke har mødt - ville tage godt imod os. Men vi blev skuffet over, at vi ikke kan sætte vores lid til ham, siger Nikkulaat Jeremiasen. 

Fiskerne går op i fødekæden

 KNAPK’s formand fortæller, at fiskerne og fangerne nu i stedet vil sætte deres lid til manden med pengene – naalakkersuisoq for finanser, Erik Jensen. Der har allerede været begyndende dialog mellem de to parter, fortæller Nikkulaat Jeremiassen:

- Vi vil afvente de muligheder, som naalakkersuisoq for finanser vil give. Hvad hans udspil vil være. Lad os se, hvilke skridt der kan tages efter dialogen med ham, siger Nikkulaat Jeremiassen.

Det var også Erik Jensen, som Kim Kielsen henviste til, da han stod i studiet hos Qanarooq og blev interviewet om sagen. For selvom fiskeriet hører ind under ham, så er alle de store selvstyreselskaber Erik Jensens ansvar.

Og noget kan da også tyde på, at det i virkeligheden hele tiden var ham, som fiskerne i KNAPK forsøgte at råbe op med deres demonstration:

- Som jeg sagde, så er er fiskernes og fangernes demonstration ikke lagt tilfældigt. Demonstrationen er arrangeret i det tidsrum, hvor finansloven udarbejdes, siger Nikkulaat Jeremiassen og fortsætter:

- Vi henvender os til ejerne, for at de kan blande sig i forhandlingerne. Og håbet er ikke opgivet endnu. Vi håber stadig.