Kim Kielsen: Et tab for koalitionen

Den sygemeldte Naalakkersuisoq for finanser, Anda Uldum trækker sig fra politik og flytter til Danmark. Kim Kielsen siger, det er et tab for koalitionen.
- For mig kommer familien i første række, siger Demokraternes formand, som nu stopper som politiker. Foto © : Peter Biilmann
12. januar 2016 13:02

Naalakkersuisoq for finanser, Anda Uldum, som gik ned med stress siger farvel til politik og flytter nu til Danmark.

Fungerende formand for Demokraterne, Randi Vestergaard Evaldsen beklager også partiformandens farvel til politik:

- Det er selvfølgelig et stort tab for Demokraterne, men vi fortsætter arbejdet. Og Demokraterne er jo ikke til for een person, vi har et stort hold bag os, siger Randi Vestergaard Evaldsen til KNR.

Læs også Kielsen: Flere rokader uundgåeligt

Flytter til Danmark med hustruen

Anda Uldum trækker sig fra alle sine politiske poster og ønsker at flytte til Danmark sammen med sin hustru for at være en støtte for hende, mens hun er på uddannelse, siger han blandt andet i en pressemeddelelse.

KNR har i dag talt med Anda Uldum selv, men han ønsker ikke at kommentere sin beslutning yderligere.

Læs også Uldum går på orlov med stress

Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen ørgrer sig over Anda Uldums beslutning om at forlade politik:

- Det er ærgerligt og et tab for koalitionen, siger Kim Kielsen i en telefon fra København:

- Anda er een, man kan stole på. Han er aktiv og ihærdig og altid smilende. Men vi har jo det hold, som vi kører med nu og det fortsætter vi med, siger Kim Kielsen.

Gik ned med stress

Anda Uldum meldte sig i slutningen af oktober syg på grund af stress. Det medførte en rokade, hvor blandt andet Vittus Qujaukitsoq fra Siumut midlertidigt overtog posten som Naalakkaersuisoq for finanser og råstoffer efter Anda Uldum.

Læs også Randi træder i Uldums sted

Og hvor Randi Vestergaard Evaldsen fik overdraget posten som Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel.

- Men nu er den vikarperiode slut, og Demokraterne skal have deres finansministerpost tilbage, siger Kim Kielsen:

- Anda Uldum er jo en af dem, der også har været med til at føre pennen i vores koalitionsaftale, hvor posten som finansminister gik til Demokraternes. Så nu bliver det een fra Demokraterne, der kommer til at sidde på posten. De har jo to medlemmer i Naalakkersuisut. Så Vittus og Randi skal jo nok bytte plads for eksempel. Det finder de selv ud af, siger Kim Kielsen til KNR.

Rokade uvist

Kim Kielsen vil ikke svare på, om han vil rokere rundt på posterne inden for koalitionen efter Anda Uldums afgang fra den politiske scene.

Randi Vestergaard Evaldsen mødes i morgen med Kim Kielsen i København for at afklare situationen:

- Aftalen er jo, at vi får departementet for finanser tilbage igen, og det skal Demokraterne selvfølgelig have, siger Randi Vestergaard Evaldsen, som selv stiller op til formandsposten, når Demokraterne  skal vælge ny formand på et ekstraordinært landsmøde i Nuuk den 13. februar.

Også Justus Hansen stiller op til formandsposten, har han meddelt KNR.