Selvstændighed: Kielsen tror ikke på Enoksens drømme

Partii Naleraq og Hans Enoksen vil have sat turbo på selvstændigheds-slæden. I 2021 skal vi være en selvstændig nation, hvis det står til partiet. Den optimisme deler formanden for naalakkersuisut ikke.
Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Kenneth Elkjær
03. august 2017 14:33

Ved sidste uges landsmøde i Siumut blev det besluttet, at partiet ikke vil arbejde for en konkret dato for, hvornår Grønland skal være selvstændig. I stedet vil man vente på Forfatningskommissionens arbejde.

Det har vakt stor utilfredshed hos koalitionspartneren Partii Naleraq, hvor formand Hans Enoksen mener, at Grønland skal være selvstændig i 2021. Siumut- og naalakkersuisutformand, Kim Kielsen, tager dog kritikken med ro.

- Jeg har ingen særlig mening om, at Hans Enoksen vil være selvstændig i 2021, udtaler han i et skriftligt svar til KNR.

Lidt vil han dog gerne mene alligevel. I sit svar til KNR forholder Kielsen sig til, om fire år er nok.

Enoksen mener, at man kan finde en del af de økonomiske midler, landet mangler for at kunne klare sig uden dansk bloktilskud, ved at bruge mindre tilkaldt arbejdskraft.

- Man skal lade være med at bekymre sig så meget, for vi kan sagtens lave ændringer, så vi ender med en meget billigere drift, end den vi har i dag, siger Enoksen til Nanoq Media.

LÆS OGSÅ Enoksen vil være selvstændig om fire år

Kielsen mener til gengæld, at det kræver større forandringer i samfundet, før vi kan klare os som selvstændig nation uden bloktilskud mv.

- Om det er realistisk eller ej, at Grønland kan være selvstændig om fire år, kommer jo an på de krav man stiller og den pris, man vil betale. Jeg mener, at en række forhold i samfundet skal være bedre end de er nu, når vi vælger at stå på egne ben. Det gælder blandt andet på uddannelsesområdet og i udviklingen af erhvervslivet.

LÆS OGSÅ Siumut skal bane vejen for selvstændighed

Og det kræver altså mere end fire år, lyder det fra Siumutformanden.

- I forhold til de forestillinger, jeg gør mig, vil det tage mere end fire år at nå den ønskede udvikling på disse områder, siger Kielsen.

Formanden for Naalakkersuisut oplyser i sit svar til KNR, at han ikke vil foretage sig noget i forhold til Enoksens udtalelser. Han henviser til, at Naalakkersuisut i samlet flok er blevet enig om, at man vil afvente Forfatningskommissionens arbejde.

LÆS OGSÅ Grønlandsk selvstændighed afhænger af økonomien

LÆS OGSÅ Vejen mod selvstændighed kan blive for dyr

LÆS OGSÅ Selvstændighed på en ordentlig måde