Enoksen vil være selvstændig om fire år

Naalakkersuisoq Hans Enoksen mener, at Grønland skal være selvstændig i 2021. Det fortæller han i et interview med Nanoq Media.
Foto © : KNR
02. august 2017 14:13

Han er utilfreds med, at koalitionspartneren Siumut ikke vil sætte en konkret dato for, hvornår landet skal være selvstændigt.

- Det, synes jeg, er meget skuffende, da jeg ved, at Siumut altid har arbejdet ihærdigt for selvstændighed og statsdannelse, siger Hans Enoksen til Nanoq Media.

LÆS OGSÅ Selvstændighed på en ordentlig måde

Han fortæller, at Partii Naleraq nu vil intensivere sit arbejde for selvstændighed. Enoksen mener, at 2021 er et oplagt år til at starte en selvstændig nation. Det er nemlig 300-året for Hans Egede ankomst til Grønland.

Hans Enoksen frygter ikke, at det vil få større konsekvenser for levestandarden her i landet, selvom vi skulle løsrive os fra Danmark og sige farvel til det årlige bloktilskud på 3,7 milliarder om fire år.

- Driften er i dag meget omkostningstung, hvor vi betaler for dobbeltarbejde i hvert henseende og tilkalder en masse arbejdskraft til stillinger, som vi godt kunne have besat med vore egne. Vi bruger ikke vores lokale arbejdskraft, siger han.

LÆS OGSÅ Siumut skal bane vejen for selvstændighed

Den tidligere formand for landsstyret siger til Nanoq Media, at der i dag bliver tilkaldt arbejdskraft, som man bruger penge og tid på at gøre dygtigere, hvorefter de rejser fra landet igen.

Her mener han, at mange af de midler, det kræves for at opretholde vores nuværende levestandard kan findes.

- Man skal lade være med at bekymre sig så meget, for vi kan sagtens lave ændringer så vi ender med en meget billigere drift end den vi har i dag, siger han til Nanoq Media.

Selvstyret har i år et budget på 6,7 milliarder kroner, kan man læse i Finansloven for 2017. Heraf kommer 3,7 milliarder kroner fra det danske bloktilskud.

LÆS OGSÅ Vejen mod selvstændighed kan blive for dyr