Kielsen trækker sig ikke som formand lige nu

Kielsen bliver siddende som formand for Siumut. Det siger han efter et timelangt krisemøde i Siumut tirsdag eftermiddag.
Kielsen flytter sig ikke på trods af omfattende kritik fra egne rækker. Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
13. august 2019 17:13

Flere markante medlemmer af Siumut har forlangt, at Kim Kielsen træder tilbage som formand for Siumut. Tirsdag holdt Siumuts gruppe i Inatsisartut og Kim Kielsen møde om sagen.

Efter mødet afviste Kielsen at trække sig som formand:

- Jeg kan ikke forestille mig at træde tilbage, siger Kim Kielsen til KNR umiddelbart efter mødets afslutning tirsdag ved 15.30 tiden.

LÆS OGSÅ Flertal i Siumuts Inatsisartutgruppe kræver Kim Kielsens afgang

Kielsen er dog åben for at forlade posten som formand for Siumut på længere sigt:

-  I november meldte jeg klart ud til Inatsisartut-gruppen, at de skal finde en formand for Siumut til næste generalforsamling, siger Kim Kielsen og fortsætter:

- Jeg kan sidde i hovedbestyrelsen, men jeg stiller ikke op til formand for Siumut.

Syv medlemmer: Kielsen skal trække sig

Ifølge Kielsen blev man på mødet enige om at følge Siumuts retningslinjer på området, og Siumuts næste generalforsamling finder sted næste sommer.

Sent mandag aften erklærede syv fremtrædende medlemmer af Siumut, at Kim Kielsen burde trække sig som formand for partiet.

Seks af de kritiske politikere er medlem af Inatsisartut, og den sidste er naalakkersuisoq for råstoffer og arbejdsmarked, Erik Jensen. Han er også valgt til Inatsisartut, men har orlov, fordi han sidder i Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Ekspert: Sådan kan Siumut vælte Kielsen

Kritikken gik på, at Kim Kielsen ikke fulgte Siumuts valgløfter og politik på flere punkter - blandt andet i forhold til fiskekvoter og kvoter på narhvaler. Det afviser Kielsen:

- Det er ikke korrekt. Vi står sammen om Siumuts mål. Og de mål, om det så er indenfor fiskeri, infrastruktur, handicappede eller sociale anliggender har jeg, som formand for Siumut, forpligtigelse til at arbejde for at virkeliggøre. Vi har sat nogle mål på generalforsamlingen, og vi arbejder med det som udgangspunkt, og så arbejder vi også i henhold til Naalakkersuisuts koalitionsaftale.

Kritikere er tavse

Kritikken kom i forlængelse en anden opsigtsvækkende kritik af Kim Kielsen. Fredag aften meldte et flertal i Finans- og Skatteudvalget ud, at udvalget var stærkt utilfreds med Kielsens udeblivelse fra et samråd om lufthavnsbyggerierne i Ilulissat og Nuuk.

Kritikken var underskrevet af Kielsens egen partifælle Hermann Berthelsen, som er formand i udvalget.

Det har ikke været muligt - på trods af gentagne henvendelser til underskriverne Erik Jensen, Hermann Berthelsen og Anders Olsen - at få at vide, om Kielsens svar på mødet stiller kritikkerne tilfredse.