Kielsen svarer på kritik efter 16 dages stilhed

Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, reagerer efter 16 dages tavshed på den voldsomme kritik, som blev startet af 6 Inatsisartut-medlemmer og en naalakkersuisoq, og han lufter endda muligheden for et valg i utide.
Kielsen ser Siumuts størrelse som en forklaring på de forskellige holdninger til hans formandskab. Foto © : KNR
Skrevet af Jens Thorin, Jens Betak
28. august 2019 18:52

Den 12. august krævede 7 prominente medlemmer Kim Kielsens afgang som formand for Siumut.

Kritikerne mener, at Kielsen er for usynlig, og så inddrager han ikke baglandet i den førte politik.

Samtidig er kritikken rettet mod Naalakkersuisuts politik på fangst- og fiskeriområdet. Her mener kritikerne, at Naalakkersuisut er for restriktive.

Mandag kulminerede uroen i partiet med, at et flertal af lokalafdelingerne ved en høring fortsat bakker op om hans formandskab, mens seks lokalafdelinger mener, at der må en ny leder til.

Kim Kielsen er glad for opbakningen fra størstedelen af lokalafdelingerne og lover en dialog med kritikerne.

- Jeg har tidligere sagt, at det ikke er min stil at fyre nogen. Vi må prøve at finde kompromisser, siger Kim Kielsen.

Kielsen ser Siumuts størrelse som en forklaring på de forskellige holdninger til hans formandskab.

- Det er ikke usædvanligt, nå vi er så mange i Siumut. Men jeg må også sige, at vi må arbejde med samfundet som prioritet. Det må være det vigtigste. Den enkeltes interesser må vige. Vi har stillet op for at arbejde for samfundet, og så arbejder vi med sagerne på baggrund af koalitionsaftalen. Jeg håber, at kritikerne tager disse aspekter med i deres overvejelser, siger han.

Lufter muligheden for valg

Kim Kielsens sidder i mindretalskoaltion med Nunatta Qitornai, mens Demokraterne er støtteparti, og naalakkersuisutformanden betegner samarbejdet med de to partier som godt. Han understreger dog, at der er andre partier at samarbejde med. Og så er der en tredje mulighed.

- En af mulighederne er valg, siger Kim Kielsen.

Og vælger han at udskrive valg i utide, er han klar til at stille op igen, fortæller formanden for Naalakkersuisut til KNR.