Kielsen om genåbning: Vi har alle et ansvar for at følge reglerne

Fra på mandag af må 600 personer rejse ind i Grønland om ugen.
Formanden for naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), har igen holdt møde med lederne fra de øvrige partier. De er enige om at genåbningen fortsat skal ske på mandag. Foto © : KNR
12. juni 2020 13:29

På mandag starter første fase af genåbningen af Grønland. 

Det har formanden for naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), netop slået fast på et pressemøde fredag eftermiddag.

Beslutningen er truffet sammen med de andre partiledere.

Det betyder, at der max må rejse 600 mennesker ind i landet om ugen.

- I forbindelse med genåbningen har vi alle et ansvar. Vi skal følge de sundhedsfaglige råd og regler omkring indrejse og overholde karantænereglerne, siger Kim Kielsen.

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

Dem, der skal rejse ind i Grønland, skal være testet negative før afgang og kunne fremvise en negativ test. De skal også udfylde en såkaldt Sumut-blanket, der fortæller, hvor man skal hen.

Og når de så ankommer til Grønland, skal de direkte i hjemmekarantæne. Senest fem dage efter skal man så testes igen, og have en negativ test, før man må gå ud. 

Flere passagerer øger risiko

Der har i alt været 13 personer i Grønland, som har været smittet med coronavirus. Lige nu er der dog ingen, der er konstateret smittet.

Men når flyene kommer i luften mere regelmæssigt, og flere kommer til Grønland, er risikoen for, at der kommer coronavirus ind i landet, større.

LÆS OGSÅ To coronasmittede er meldt raske: Ingen virus i Grønland

Vi skal passe på os selv, påpeger Kim Kielsen. 

- Det er meget vigtigt, at vi gør det. Vi er nødt til at tage vores ansvar. Det skal ikke være sådan, at vi løber hen til dem, der lige kommer fra Danmark.

- Indtil nu har borgerne i Grønland passet godt på sig selv, og vi er nødt til at hjælpes af i forhold til genåbningen, siger formanden. 

Fase to

Genåbningen er delt op i tre faser, og det er den første, der starter på mandag. Derefter vil myndighederne løbende tage stilling til, hvornår næste fase skal rulles ud.

- VI vil se på, hvordan smitten ser ud i Danmark, og det vil være afgørende for, hvornår vi kan åbne op for fase to, siger formanden.

- Vi skal lige se, hvordan det går de næste 14 dage, tilføjer han.