Atassuts to Naalakkersuisoq, Aqqalu Jeremiassen og Siverth Heilmann, er ikke længere medlem af Naalakkersuisut. ArkivfotoFoto: KNR

Kielsen om Atassuts afgang: Der var ikke andet at gøre

Atassut føler sig snigløbet af Kim Kielsen. Partiet ville først have forladt koalitionen onsdag, men Kielsen annoncerede nyheden fra Inatsisartuts talerstol allerede tirsdag formiddag.

Kim Kielsen (S) fortæller, at Atassut kontaktede ham i går og fortalte, at partiet ville forlade koalitionen onsdag. Men Kielsen annoncerede nyheden allerede tirsdag:

 - Hvis man skal føre politik på en ordentlig måde og være ansvarlig, så må man handle, som jeg gjorde, siger formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, til KNR.

Dermed er Atassuts to Naalakkersuisoq, Aqqalu Jeremiassen og Siverth K. Heilmann, af samme grund ikke længere medlem af Naalakkersuisut. 

LÆS OGSÅ Atassut: Vi er utroligt glade for at have forladt koalitionen

Ifølge Siverth K. Heilmann havde Atassut orienteret Kielsen mundtligt om partiets planer om at forlade koalitionen onsdag - de blev dog en smule overraskede, da formanden breakede nyheden, da Inatsisartut åbnede tirsdag.

- Der var ikke andet at gøre. Når de meddeler deres afskedsbegæring - også selv om det er mundtligt - så må jeg realisere deres ønske, siger Kim Kielsen.

- Naturligvis havde jeg forhåbninger med dem, da de underskrev koalitionsaftalen og var en del af samarbejdet. Og jeg regner naturligvis med, at de samarbejder i fremtiden, siger Kim Kielsen.

Overfiskeri og global opvarmning

Fakta

  • Aqqalu Jerimiassen (Attasut) var naalakkersuisoq for Erhverv og Energi.
  • Erhvervs- og Energidepartementet overtages midlertidigt af naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Karl Frederik Danielsen (S).
  • Siverth K. Heilmann (Attasut) var naalakkersuisoq for Natur, Miljø og Forskning. Formand Kim Kielsen (Siumut) overtager nu departementerne for miljø og forskning midlertidigt.
  • Nikkulaat Jeremiassen (S) var naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug. Departementet bliver nu midlertidigt overtaget af Erik Jensen (S), der er naalakkersuisoq for råstoffer og arbejdsmarked.

Også Naalakkersuisoq for fiskeri, Nikkulaat Jeremiassen (S) har trukket sig i dag.

Nikkulaat Jeremiassen og Aqqalu Jerimiassen er havnet i strid modvind i den sidste tid.

Nikkulaat Jeremiassen er blevet kritiseret for at have givet modstridende forklaringer om overfiskeri af hellefisk til pressen og politikerne. Fiskeriudvalget fandt forklaringerne så mistænkelige, at dets medlemmer erklærede deres mistillid til ham i slutningen af sidste uge.

 

LÆS OGSÅ Atassut forlader koalitionen, og Jeremiassen trækker sig

 

Sideløbende har IA, Demokraterne og Partii Naleraq også udtrykt deres mistillid til ham.

Aqqalu Jerimiassen havnede også i strid polarvind i sidste uge, da han sagde, at han ikke tror på, at den globale opvarmning er menneskeskabt til Sermitsiaq.Ag.

Også her fik Demokraterne, IA og Partii Naleraq udtrykt mistillid til naalakkersuisoq.

Atassut havde bare to medlemmer af Naalakkersuisut, og selv om partiet nu har trukket sig, er der stadigvæk flertal for Kim Kielsens koalition. 

Siumut sidder på 10 pladser i Inatsisartut, Demokraterne har seks pladser, og Nunatta Qitornai har en enkelt plads. Dermed har koalitionen og støttepartiet Demokraterne 17 pladser. Det kræver 16 mandater at have et flertal i Inatsisartut.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt