Niels eller Sara? Kielsen har en uge til at finde ny koalitionspartner

Kim Kielsen begynder fredag morgen forhandlinger om at danne en ny koalition efter Partii Naleraq forlod Naalakkersuisut i forrige uge.
Foto © : KNR
Skrevet af Kenneth Elkjær
20. september 2018 14:23

Formanden for naalakkersuisut mistede sit flertal, da Partii Naleraq forlod koalitionen en søndag eftermiddag for knap to uger siden. Siden har Kielsen siddet i spidsen for en mindretalsregering.

Fredag begynder jagten på et nyt flertal officielt. Klokken 9.00 er Inuit Ataqatigiit og Sara Olsvig inviteret til kaffe og en indledende samtale hos Siumut. En time senere træder Demokraterne og Niels Thomsen ind ad døren.

De har begge modtaget et forhandlingsoplæg fra Siumut, som de har kunnet overveje, mens Kim Kielsen har været på rensdyrjagt ved Paamiut.

- Vi drikker kaffe, og så snakker vi om det. De har begge modtaget vores oplæg, siger partisekretær Mikael Petersen, der betegner de første forhandlinger som meget afgørende.

LÆS OGSÅ Partii Naleraq har forladt koalitionen

Fredag morgen er parti- og naalakkersuisutformanden tilbage i Nuuk. Han kommer til at føre forhandlingerne sammen med Siumuts næstformand, Karl Kristian Kruse, partisekretær Mikael Petersen og muligvis et medlem af partiets forretningsudvalg.

Samme opstilling som ved de seneste forhandlinger om en ny koalition, som fandt sted for fire måneder siden efter valget til Inatsisartut. Dengang lykkedes det ikke Kielsen at blive enige med hverken Demokraterne eller Inuit Ataqatigiit.

Ved den lejlighed var der ingen deadline på forhandlingerne. Sådan bliver det ikke denne gang. Kielsen har en deadline, der hedder 28. september, når der bliver ringet ind til efterårssamlingen.

Partisekretær Mikael Petersen oplyser, at Kielsen enten kan udskrive valg til Inatsisartut eller give Sara Olsvig chancen for at danne en koalition, hvis han ikke lykkes med at samle et nyt Naalakkersuisut inden fredag i næste uge.