- Staten er mindretalsaktionær, men har ikke flere rettigheder end nogen andre, der sidder som mindretalsaktionær af et selskab, siger Kim Kielsen som svar på kritikken af ejerskabsaftalen med den danske stat. ArkivfotoFoto: KNR

Lufthavne: Kielsen forsvarer ejerskabsaftale

Den danske stat får udelukkende den medbestemmelse i Kalaallit Airports International, som er normal for mindretalsaktionærer, siger formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S).

Partii Naleraq er meget utilfredse med, at den danske stat får vetoret på en række områder i forbindelse med statens medejerskab af Kalaallit Airports International.

Den kritik er Kim Kielsen dog uforstående overfor:

- Partii Naleraqs ordfører burde have læst aftalen grundigere først, siger Kim Kielsen og fortsætter:

LÆS OGSÅ Múte om aftale: Der er ikke lært af erfaringerne

- Staten er mindretalsaktionær, men staten har ikke flere rettigheder end nogen andre, der sidder som mindretalsaktionær af et selskab. 

Danmarks investeringer i Grønlands lufthavne

 

  • Den danske stat skyder 700 mio. kr. i lufthavnene i Nuuk og Ilulissat. Staten vil dermed komme til at eje 33,3 procent af de to lufthavne.
  • Der søges om et lån i Den Nordiske Investeringsbank på 450 mio. kr., hvor staten stiller garanti for lånet, så lånerenten kan blive lav.
  • Staten yder et lavtforrentet lån på op til 450 mio. kr. til den resterende del af finansieringsbehovet.
  • Naalakkersuisut og staten skyder derudover i alt 220 mio. kr. i en pulje, som skal fremme erhvervsprojekter i Grønland.

Også hos det et andet oppositionsparti - Inuit Ataqatigiit - fik aftalen en lunken modtagelse af formand Múte Bourup Egede i går.

Han mener, at man ikke har lært af erfaringerne fra at dele ejerskab af Air Greenland med den danske stat. Egede mener, at det delte ejerskab i visse tilfælde har bremset for grønlandske ønsker overfor selskabet.

Til det siger Kim Kielsen, at det netop er fordi, der er lært af erfaringerne, at der nu er landet en efter hans vurdering god aftale:

- Vi ejer to tredjedele af selskabet, så vi har flest rettigheder. Staten har fået rettighed til at kunne afvise tre til fire ting og ikke mere, siger Kim Kielsen til KNR.

LÆS OGSÅ Vi har fået bekræftet vores bange anelser

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt