Karl Kristian Kruse ønsker repræsentation i New York

Siumut ønsker etablering af en ekstra repræsentation i USA, som skal ligge i New York, men det er indtil videre kun et ønske.
- Det en mulighed, vi ikke skal gå glip af. Kontoret i New York skal derfor reklamere for vores fiskeriprodukter, siger Karl Kristian Kruse. Foto © : KNR / Malik Brøns
06. november 2019 14:41

Tirsdag var der debat i danske medier, efter at avisen Berlingske fortalte, at Siumut ønsker at oprette grønlandske kontorer i både Kina og USA.

Allerede sidste år fortalte Naalakkersuisut dog, at man arbejdede på at få etableret en repræsentation i Kina.

LÆS OGSÅ Koalitionen vil have en repræsentation i Kina

Men det er nyt, at koalitionspartiet Siumut også ønsker et kontor i New York. Karl Kristian Kruse, der er Siumuts udenrigspolitiske ordfører, nævnte i sit ordførerindlæg til den udenrigspolitiske redegørelse på efterårssamlingen i år, at Siumut kræver af Naalakkersuisut, at man åbner en ekstra repræsentation i New York udover den, der allerede er i Washington DC.

Karl Kristian Kruse anerkender, at der lige nu ikke er et særligt stort salg af landets fiskeriprodukter til USA, men han ser et fremtidig potentiale i USA's marked.

- Det en mulighed, vi ikke skal gå glip af. Kontoret i New York skal derfor reklamere for vores fiskeriprodukter, siger Karl Kristian Kruse.

Ingen konkrete planer

Naalakkersuisoq Ane Lone Bagger fortæller, at der indtil videre ikke er nogen konkrete planer om et kontor i New York.

- Der har vi sagt fra Naalakkersuisut, at det kan man selvfølgelig kigge på, om det er realistisk eller ej, at åbne et kontor i New York. Vi har stigende handel med New York i dag, uden at vi har et kontor derovre, siger Ane Lone Bagger.

LÆS OGSÅ Man skal forsikre sig ganske alvorligt

Med hensyn til en repræsentation i Kina, skal den styrke forbindelsen mellem Grønland og Kina med hensyn til eksport af fiskeriprodukter, siger naalakkersuisoq for uddannelse, kultur, kirke og udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger.

Forventningen er at kontoret skal stå klar i Kina i 2021.

Naalakkersuisut regner med at præsentere et oplæg omkring etablering af den omtalte repræsentation i Kina til forårssamlingen i Inatsisartut 2020.

I anledning af debatten i de danske medier udtalte udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at han byder initiativet velkommen.

- Vi vil kunne støtte det, fordi det kan være med til for eksempel at få grønlandsk handel med omverdenen til at fungere bedre og i det hele taget få Grønland placeret internationalt, siger han til Berlingske.