GE om ny rute til USA Man skal forsikre sig ganske alvorligt

Royal Arctic Line har planer om at åbne en rute til USA gennem Island inden for de næste måneder. Hos Grønlands Erhverv modtager man nyheden afdæmpet, da erfaringer viser, at det kan være en dyr affære at eksportere fisk og skaldyr til amerikanerne.
Royal Arctic Line indledte i april måned i år et samarbejdsaftale med det islandske rederi Eimskip, for at effektivisere sø-fragten imellem Grønland og Island. Foto © : Royal ArcticLine
22. august 2019 07:27

Royal Arctic Line indledte i april måned i år et samarbejdsaftale med det islandske rederi Eimskip, for at effektivisere sø-fragten imellem Grønland og Island.

Det samarbejde giver nu Royal Arctic Line mulighed for at fragte varer til og fra USA gennem Island.

- Vi vil ankomme til Island hver uge. Vi kommer til at få en direkte forbindelse fra Reykjavik til USA. Og det er på grund af samarbejdet med det islandske rederi, at det her er muligt, siger vicedirektør for Royal Arctic Line, Aviâja Lyberth Lennert.

LÆS OGSÅ Royal Arctic Line åbner rute til USA

Fisk er i dag Grønlands største eksportvare, og hvis der i fremtiden skal sejles fisk på den nye rute til USA, kræver det en grundig forberedelse, fortæller formanden for brancheudvalget for fiskeri, levnedsmiddelproduktion og eksporterhverv i Grønlands Erhverv, Søren Brandt:

- For mange år siden undersøgte vi det. Man skal forsikre sig ganske alvorligt, fordi amerikanerne har det med alvorlige erstatningssager hvis der er nogen, der får en reje galt i halsen.

Kræver dyre forsikringer

Ifølge Søren Brandt er prisen for forsikringer mod retssagerne i USA meget høje, og det kan måske skræmme folk fra idéen om at eksportere til USA.

Derudover kræver en eksport også, at man først skal undersøger markedet. Derfor har Søren Brandt svært ved umiddelbart at se muligheder ved Royal Arctic Lines nye rute til USA:

- For os, kan jeg kun se forhindringer eller fordyrelser. Hvad vi så kan importere derover fra, det ved jeg ikke. Måske emballage, siger Søren Brandt.

Ifølge Grønlands Statistik har Grønland ikke eksporteret noget til USA i sidste år, og importeret for 4 millioner kroner fra USA i sidste år.