Paninnguaq Heilmann, som står bag antiselvmordsprojektet Inuuneruna Iggoraarsuk.Foto: KNR

Kaotisk at søge hjælp for selvmordstruede

Mange med tanker om selvmord oplever at blive kastet rundt i systemet, når de søger hjælp. Politiet opfordrer til klarere retningslinjer.

Det er lidt af en bureaukratisk labyrint at søge hjælp, når man er selvmordstruet. Det er den oplevelse mange, der har været på kanten, har.

Paninnguaq Heilmann, der står bag antiselvmordsprojektet Inuuneruna Iggoraarsuk oplevede selv, hvor svært det er.

- Det var efter mit andet selvmordsforsøg tilbage i 2009. Først og fremmest var jeg nede i Sana, for at snakke med en psykiater, som henviste mig over til Fredriksbergcentret, siger hun til KNR.

Herfra blev Paninnguaq Heilmann sendt videre til kommunen, hvor hun ventede på en tid hos en sagsbehandler. Efter at have talt med sagsbehandleren ventede hun nogle uger på svar, før hun en måned senere endelig kunne komme tilbage til Sana og få samtaler med en psykiater.

Se Video Politiet vil redde liv sammen med sundheds- og socialvæsenet

Paninnguaq Heilmann følte, hun blev kastet rundt som en bold mellem de forskellige enheder. Det var ellers et ganske simpelt spørgsmål, hun søgte svar på.

- Kan jeg overhovedet få nogen hjælp. Var jeg egnet til deres kriterier for at kunne få hjælp. Det skal gøres mere klart, hvor man skal henvende sig, siger Paninnguaq Heilmann.

 

Misforståelser omkring ansvaret

Hendes historie er ikke unik. KNR har været i kontakt med flere, der har oplevet det som en kamp at søge hjælp.

Det samme hører Heilmann gennem Inuuneruna Iggoraarsuk. Hos politiet oplever de ligeledes, at der kan være tvivl om, hvem har ansvaret for hvad.

- Vi får nogle misforståelser i forhold til, hvem det egentligt er, der har ansvaret for at forebygge over for selvmord. Hvor nogle dele af sygehuspersonalet tror, at det er politiets opgave, siger vicepolitiinspektør Viggo Johansen.

Han slår fast, at det ikke er politiets opgave at forebygge, men det er nødvendigt med mere klare linjer.

- Grønlands Politi vil jo meget gerne deltage i selvmordsforebyggelse, fordi vi får en masse data omkring selvmord.

- Men jeg tror egentligt, at der er behov for at de rette myndigheder sætter sig sammen og snakker om, hvad skal der egentligt ske, hvordan skal det ske, og hvem skal have hvilken opgave, siger Viggo Johansen.

For Paninnguaq Heilmann var det i hvert fald en frustrerende oplevelse at søge hjælp.

 

Ring 146

Hvis du har mørke tanker, så ring til Paarisas landsdækkende linje Attavik på 146 eller børnetelefonen på 134. De har åbent alle ugens syv dage fra 19-21 og er gratis.


 

Sider