Siorarsiorfiks fremtid er usikker: Kan det overhovedet betale sig?

Kommuneqarfik Sermersooq skal undersøge, om det kan hænge økonomisk sammen at gennemføre planerne for den nye bydel Siorarsiorfik, som har været i støbeskeen i over et årti.
Foto © : Nuuk City Development hjemmeside
Den nye bydel i Siorarsiorfik skal blandt andet rumme en ny skole, nye daginstitutioner samt varieret udbud af erhverv, service og fritidsanlæg. Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
18. september 2023 12:08

Fremtiden var lys, da bydelsplanen for Siorarsiorfik blev fremlagt for første gang i 2010. Målet var at etablere et nyt område, der samlet kunne rumme over 3000 nye boliger ved sydsiden af Store Malene.

Bydelen skal forbindes til den resterende del af Nuuk med en tunnel. Efter planen skal det være det første skridt til en vej til Kobbefjorden.

Men nu er det usikkerhed om projektets fremtid.

Siorarsiorfik-planerne er stadig en del af den fremtidige strategi for Kommuneqarfik Sermersooq, men spørgsmålet er, om det er økonomisk realistisk.

- Hvad kommer det til at koste at lave for eksempel tunnelen ud til Siorarsiorfik? Og kan det overhovedet betale sig? Vi afventer de beregninger, der skal lægge bag projektet. Det er det konkrete næste skridt, siger formanden for kommunalbestyrelsens udvalg for anlæg og miljø, Pele Broberg, til KNR.

Den nye bydel i Siorarsiorfik skal blandt andet rumme en ny skole, nye daginstitutioner samt varieret udbud af erhverv, service og fritidsanlæg.

Siorarsiorfik ligger ved sydsiden af Store Malene. Tunnellen skal bygges langs Store Malenes fjeldside. Foto © : Google Earth

Mangler arbejdskraft

Men byudviklingsprojektet blev først usikkert, da det kommunalt ejede byudviklingsselskab Nuuk City Development blev nedlagt sidste år. Og derfor har der været mangel på arbejdskraft.

- Selvom vi politisk måske har et ønske om, at ting skal gøres i morgen, så det ikke sikkert, at vi kan få arbejdskraft eller en virksomhed til at udføre det, vi gerne have lavet, siger Pele Broberg.

Tidligere borgmester i Kommeqarfik Sermersooq Charlotte Ludvigsen sagde i 2020, at det efter tre år ville være muligt at køre til Siorarsiorfik - altså skulle tunnellen være klar i år. Men arbejdet er ikke gået i gang endnu. 

Ifølge Pele Broberg kan det stadig have lange udsigter. Kommunen kan ikke gå videre med projektet, før de har fået resultaterne fra undersøgelserne af omkostningerne ved projektet.

- Vi må nok væbne os med tålmodighed for at se, om det er den vej, vi går, eller hel anden vej. Og det ved vi ikke, før vi har resultatet af de undersøgelser, siger Pele Broberg til KNR.

Klar i 2027

I Kommuneqarfik Sermersooqs budget for 2022 står der, at tunnellen til Siorarsiorfik forventes at være færdig i 2027. 

Siorarsiorfik er nævnt i kommunens budget for 2023, men det står ikke klart, hvor mange penge der er afsat, eller hvornår projektet forventes at være færdigt.

KNR har forgæves forsøgt at få et interview med borgmester Avaaraq Olsen, men det har ikke været muligt før deadline.

Der er i alt 3053 personer, som står på venteliste til boliger ved Iserit og Ini A/S i Nuuk