Kampen for kompensation

EU´s regler for kompensation ved flyforsinkelser gælder på hele rejsen. Men det er ikke nemt at få kompensation, fortæller en Air Greenland-passager.
Foto © : Camilla Dam/KNR
10. juli 2018 07:16

En dom slår fast, at EU´s regler for kompensation ved flyforsinkelser gælder helt frem til slutdestinationen. 

Ifølge Air Greenland ændrer dommen ikke noget for dem, men en kunde fortæller dog til KNR, at det ikke var helt let at få den kompensation, som han ifølge reglerne havde krav på. 

- Det var yderst frustrerende, fordi når man har arbejde og familie, og man så skal sidde og bruge abnorm mange timer foran computeren for at læse sig frem til, hvordan reglerne i virkeligheden er, i forhold til hvordan Air Greenland vil have de skal være, siger Marck Danielsen.

LÆS OGSÅ Grønlandsrejser er også omfattet af EU-dom

Han fik sidste år kompensation for en forsinkelse der opstod ved en rejse til Nuuk fra København.

Marck Danielsen rejste med sin kone og tre børn, og familien blev forsinket i mere end fire timer.

Derfor havde familien ifølge EU-regler ret til en kompensation fra Air Greenland. 

Men selskabet prøvede i første omgang at spise dem af med en lavere kompensation, end familien egentlig havde ret til. 

 - De ville kun betale fire gange 400 euro, fordi rejsen kun gælder fra København til Kangerlussuaq, fortæller Marck Danielsen.

Air Greenland begrundede det med, at det var på denne del af rejsen, som forsinkelsen opstod, og da Kangerlussuaq ligger lige under 3.500 kilometer fra København udløser det altså 400 euro. 

Men EU-reglerne slår fast, at kompensationen skal beregnes ud fra slutdestinationen, som i dette tilfælde var Nuuk.

LÆS OGSÅ Dyre grønlandsrejser holder turister væk

Det betød, at Marc Danielsen i stedet havde ret til 600 euro i kompensation per person for forsinkelsen, hvilket han fik overbevist Air Greenland om.

Han er dog kritisk over for, at Air Greenland ikke selv foreslog den rigtige kompensation i første omgang.

 
- Du skal jo være næsten være uddannet i et eller andet højt inden for sprog og brug af regler og paragraffer, for at vide hvad du rent faktisk har krav på, siger han.


I et skriftligt svar skriver kundechef hos Air Greenland, Helle Pedersen, at selskabet ikke kan udtale sig om konkrete sager.

Og vedrørende mulighederne for at søge kompensation skriver hun:

- Folderen ’Dine rettigheder’ beskriver, hvordan man ansøger om økonomisk kompensation, som kunde i Air Greenland, og denne og vores EU-klagehåndtering er revideret af brancheadvokater, for at sikre at vi imødekommer kundernes krav, såfremt de er berettiget til det. Dette er netop for at sikre, at kunden ikke behøver at sætte dig ind i lovgivningen, skriver Helle Pedersen, kundechef i Air Greenland.

Hun oplyser desuden, at Air Greenland brugte 42 millioner kroner i 2017 på såkaldte irregularitetsomkostninger. De penge går hovedsageligt til serviceydelser som overnatning, kost og logi i forbindelse med forsinkelser. 

LÆS OGSÅ Henrik Steinbacher er ny bestyrelsesformand for Air Greenland