Kalaallit Airports kan spare en milliard kroner ved dansk bidrag

Ifølge Kalaallit Airports er det en meget fordelagtig aftale for Grønland, som Kim Kielsen underskrev mandag. Det danske bidrag kan nemlig spare Kalaallit Airports for en milliard kroner i omkostninger over finansieringsperioden.
Foto © : KNR
11. september 2018 14:36

Det er et særdeles godt tilbud til Grønland som den danske statsminister underskrev mandag i Nuuk. Det fortæller finansdirektør i Kalaallit Airports, Peter A. Wistoft:

- Totalt set er det en besparelse på 1 milliard kroner i finansieringsudgifter i finansieringsperioden, siger han.

LÆS OGSÅ Nu starter forhandlingerne om betingelserne for dansk hjælp

Finansieringsperioden er 25 år, og besparelsen skyldes, at selskabet med aftalen skal låne meget mindre, og det, der skal lånes, bliver meget billigere. Dermed sparer Kalaallit Airports mange penge.

Aftale giver billigere billetter

- Vi får 700 millioner kroner som egenkapital, der ikke er rentebærende, og de resterende to gange 450 millioner kroner får en væsentlig lavere rente, end man ellers ville optage på det almindelige kommercielle marked. Det er under halvdelen af, hvad vi forventede, siger Wistoft.

LÆS OGSÅ Løkke kom med 1,6 milliard kroner til lufthavne og udvikling

Og det vil få stor betydning for samfundet og forbrugerne.

- Det vil betyde, at indtægtskravet til selskabet bliver mindre og dermed kan vi opkræve lavere passagerafgifter og det giver billigere billetter for forbrugerne i sidste ende. og en besparelse for hele samfundet, siger Peter A. Wistoft.

LÆS OGSÅ Se Kielsen og Løkkes pressemøde her