KAK udskyder GM på ubestemt tid

Ifølge KAK bliver der helt sikkert ikke grønlandske mesterskaber i fodbold i næste måned. Men hvornår det så bliver, ved ingen. 
Formand for KAK, Finn Meinel, melder nu ud, at GM i august bliver udskudt. Foto © : Malik Brøns, KNR
Skrevet af Anders Dall
28. juli 2020 15:09

Der bliver ikke noget GM i fodbold for herrer i Ilulissat 10 august. 

Og heller ikke GM for kvinder i Nuuk ugen efter bliver til noget. 

For Grønlands Fodboldforbund, KAK, melder nu, at GM bliver udskudt, og der er ikke nye datoer i spil for, hvornår turneringerne kan holdes. 

LÆS OGSÅ Erik Jensen om GM: Fjern stopklodserne, der står i vejen for sporten - hurtigst muligt

Det siger Finn Meinel, der er formand for KAK. Han har holdt møde med Selvstyret om sagen i weekenden - men KAK har stadig ikke fået noget svar på, om GM overhovedet kan blive til noget. 

Regler for forsamlinger

Ind til 31. december må der maksimalt være 100 mennesker samlet indenfor. 

Udenfor er 250 mennesker det højeste antal, der må være samlet.

Man må ikke rejse fra kommune til kommune. Ifølge den nye bekendtgørelse fra Selvstyret om midlertidige restriktioner vedrørende forsamlinger står der i paragraf 2:

"Ved arrangementer og  begivenheder, som kræver tilmelding, skal arrangøren sikre, at personer fra andre kommuner ikke kan tilmelde sig." 

- Vi er nødt til at rykke det, siger han. 

- Vi havde håbet på, vi at kunne gennemføre GM'erne som planlagt. Vi har sendt nogle forslag til nogle praktiske måder, vi kan gøre det på - men vi har ikke fået svar. Derfor er det ikke forsvarligt at gennemføre det på det tidspunkt, vi havde regnet med.

Ingen nye datoer lige nu

Mens Finn Meinel venter på svar fra Naalakkeruisut, vurderer Coronastaben, at faren for smittespredning lige nu er for stor, når det gælder GM. 

Det skriver staben i en mail til KNR tirsdag: 

- Med hensyn til afholdelse af GM i fodbold er den aktuelle sundhedsfaglige vurdering, at risikoen for smittespredning ved et sådant arrangement er for stor, skriver coronastaben.

Staben vurderer, at det desuden er en særlig risiko at samle mennesker fra forskellige dele af landet, som efter kort tid rejser hjem.

LÆS OGSÅ Skuffet fodboldspiller om GM-bøvl: Nu kan jeg lige så godt lave noget andet

- Kommer der smittespredning i en sådan gruppe, vil der være en risiko for spredning af sygdom til store dele af landet på én gang. Herved vil der på meget kort tid være en betydelig risiko for en epidemi i hele Grønland på en gang, skriver staben i sit mailsvar. 

Før der kommer svar fra politikerne giver det ifølge KAK-formand Finn Meinel ikke mening at slynge en ny dato ud for GM. 

- Det er ikke forsvarligt at fastsætte nye datoer lige nu. Når vi får et svar fra selvstyret, må vi prøve at gøre det - det kunne være i september for eksempel, siger han.

I fire dage har KNR forsøgt at få en kommentar fra naalakkersuisoq for sundhed, Anna Wangenheim (D). KNR vil blandt andet gerne vide, om der er scenarier på tegnebrættet i forhold til at kunne afholde GM. Det har indtil videre ikke været muligt.