KAIR: Nye krav kræver måske 900 millioner kroner

Nye krav om lufthavnsdrift betyder, at Kalaallit Airports ønsker mulighed for at låne næsten en milliard kroner
- Når man kommer igennem projekterne, vil der også altid være nogle ting, som man havde et billede af, hvordan det skulle laves i starten af, men som blev anderledes, som projekterne udvikler sig, siger Jens Lauridsen. Foto © : Kalaallit Airports
21. februar 2021 11:27

Kalaallit Airports International vil gerne have mulighed for at optage lån på 900 millioner kroner på grund af nye krav til lufthavnsdrift.

Det siger administrerende direktør for Kalaallit Airports Holding, Jens Lauridsen.

- Der er nye krav fra myndighedernes side. Det gælder både det flyvetekniske, men også det securitymæssige i en lufthavn, som kan komme til at flytte nogle ganske betragtelige beløb, siger Jens Lauridsen.

Det gælder for eksempel krav om indflyvningslys, tilføjer han.

Kalaallit Airports har derfor bedt Selvstyret om at have mulighed for at tage et lån på 900 millioner kroner.

LÆS OGSÅ Medie: KAIR vil låne næsten en milliard ekstra til lufthavne

Det finder Inatsisartuts nu tidligere anlægsudvalg dog stærkt bekymrende.

Men lånet kan blive nødvendigt for at lukke omkostningerne for nye krav til lufthavnsdrift.

Det høje beløb sender dog et signal om, at der muligvis ikke var styr på økonomien fra starten, mener formand for det nu tidligere anlægsudvalg Justus Hansen (D).

Dette er dog ikke tilfældet, siger Jens Lauridsen. Han påpeger, at lufthavnene blev planlagt i 2017 ud fra de daværende krav.

- Men når man så kommer igennem projekterne, vil der også altid være nogle ting, hvor man fra starten har et billede af, hvordan det skal laves - men som bliver anderledes, som projekterne udvikler sig, siger Jens Lauridsen.

Ikke brug for landskassegaranti

Han tilføjer, at 900 millioner kroner er regnet ud efter det værst tænkelige scenarie, men at det også kan vise sig, at pengene alligevel ikke bliver brugt.

Formanden for det tidligere anlægsudvalg Justus Hansen siger dog, at de fik at vide, at der måske bliver stor sandsynlighed for, at pengene bliver brugt.

Men under alle omstændigheder er der ifølge Naalakkersuisut tale om et muligt lån, som ikke har brug for en landskassegaranti. Kalaallit Airports står med en opdateret og robust forretningsplan, som godt kan håndtere sådan et lån, lyder det.

Også Kalaallit Airports henviser til den forretningsplan.

- Og i den er der luft til, at man godt kan optage de her lån, uden at det umiddelbart kommer til at være dyrere, som passager at flyve, siger Jens Lauridsen.

Hvis det bliver aktuelt at gøre brug af lånemuligheden, så vil det først være i 2023/24, oplyser han.