Kø på Mount Everest koster to bjergbestigere livet

Hundredevis af bjergbestigere stod i kø og ventede på at træde op på toppen af verdens højeste bjerg.
Foto © : Scanpix
Skrevet af Merete Lindstrøm
24. maj 2019 12:57

Man kan havne i kø på motorvejen, i supermarkedet … og på vej mod toppen af Mount Everest.

I onsdags måtte hundredvis af bjergbestigere stille sig op på række og vente på, at det blev deres tur til at betræde det højeste punkt på planeten, skriver dr.dk.

På grund af gunstige vejrforhold opstod der trængsel, og den sidste del af turen var derfor tætpakket i en grad, så nogle måtte vente i op til tre timer for at komme til tops, skriver New York Times.

LÆS OGSÅ Bjergbestiger slår rekord: Når Mount Everests top for 23. gang

- Jeg har oplevet flaskehalse på bjerge før, men aldrig så mange i denne højde, skrev Nirmal Purja til det amerikanske medie.

Den tætte trafik fik fatale følger for to personer, der mistede livet som konsekvens af den forlængede ventetid, da både en amerikansk mand og en indisk kvinde mistede livet. De var begge 54 år.

Højdesyge 

Amerikaneren kollapsede på bjerget efter den lange gåtur, ramt af højdesyge, og den indiske kvinde døde på vej ned.

Ifølge deres sherpaer - de lokale guider - døde de begge, fordi turen tog længere tid end forventet og derfor blev fysisk ekstra krævende.

Toppen af Mount Everest ligger i hele 8.848 meters højde, og det skaber en markant øget risiko for at blive ramt af forfrysninger og iltmangel.

Ifølge New York Times besteg 802 personer Mount Everest sidste år, og til trods for de åbenlyse farer ved at begive sig derop, er interessen for at bestige bjerget stigende.

- Det er et kæmpe problem, fordi ruten er farlig i forvejen, og meget trafik gør turen ganske svær, siger Nivesh Karki, der chef for et lokalt guideselskab.

I løbet af denne uge har i alt syv personer mistet livet i deres bestræbelser på at nå toppen, og i sidste uge døde to personer på bjerget.

I alt anslås det, at mellem 200 og 300 bjergbestigere og sherpaer er døde på Mount Everest.