Kæmpekrater fra jernmeteor fundet i Grønland

Et gigantisk meteorkrater er fundet begravet under indlandsisen i Nordgrønland. Det er første gang, at et krater af den størrelse er fundet under en af Jordens iskapper.
Skrevet af Mette Wallach
14. november 2018 16:18

For tre år siden studerede et hold af forskere under ledelse af forskere fra Center for GeoGenetik på Statens Naturhistoriske Museum i Københavnfra blandt andet Statens Naturhistoriske Museum i København et kort over landskabet under indlandsisen.

Her bemærkede de et kæmpe stort hul under Hiawatha-gletscheren ved indlandsisens rand i Nordgrønland. 

LÆS OGSÅ Enorm meteorit fra Qaanaaq flytter lokaler

Men det skulle tage tre år for forskerholdet at indsamle tilstrækkelig data til at forklare årsagen til krateret. I maj 2016 sendte de f.eks. et tysk forskningsfly over Hiawatha-gletscheren med en ny kraftig radar for at kortlægge kraterbunden og den overliggende is.

Artiklen fortsætter under videoen:

Massive Crater Discovered Under Greenland Ice

 

- Og det bekræftede rent morfologisk - altså rent landskabsmæssigt, at vi havde den her cirkulære struktur med en forhøjning i midten og så en rand udenom, altså en rim, en kraterrand, siger professor Kurt Kjær fra Center for GeoGenetik på Statens Naturhistoriske Museum.

Større end Paris

Meteorkrateret måler mere end 31 km i diameter, hvilket er større end Paris, og det betyder, at krateret er blandt  de 25 største kratere på Jorden. Forskerne mener, at krateret blev dannet, da en kilometer-stor jernmeteor styrtede ned i Nordgrønland, og krateret har siden ligget skjult under mere end 1 km tyk is.  

Kurt Kjær forklarer, at man mener, at nedslaget skete for mere end 12.000 år siden, men mindre end 3 millioner år siden. Som Kurt Kjær selv siger, er det et ret så bredt tidsspænd. Så han forsøger derfor at komme det lidt nærmere:

- Hvis man skal presse citronen lidt, kan man nok også godt sige, at det er fra den sidste istid, altså fra de sidste 100.000 år.

LÆS OGSÅ Meteorkrater ved Maniitsoq

Man ved, at store  meteornedlsag  har  haft  store  konsekvenser  for  både  klimaet  og  livet  på  Jorden. Derfor vil forskerholdet nu undersøge, hvilke konsekvenser nedslaget her har haft, fortæller Kurt Kjær. For at komme helt til bunds i den undersøgelse skal man ifølge Kurt Kjær bore 900 meter igennem indslandsisen og 100 meter igennem selve krateret.