Foto: Nationalmuseet

Enorm meteorit fra Qaanaaq flytter lokaler

Den 3,5 tons tunge meteorit fra Grønland, der normalt holder til på Geologisk Museum i København flytter i overmorgen den 18. december midlertidigt ind hos naboen Nationalmuseet, mens Geologisk Museum bliver renoveret.

På Nationalmuseet ser projektseniorforsker Martin Appelt frem til at lægge hus til meteoritten Savik. Han er særligt interesseret i den menneskelige brug af Savik og tre af de andre kendte meteoritter fra området.

 

En eftertragtet handelsvare

- Meteoritterne var en afgørende del af livsgrundlaget for de folk, der boede på kanten af den beboede verden i Nordgrønland fra 700-årene og helt frem til 1800-tallet. De var nemlig det eneste jern i tusindvis af kilometers omkreds og kunne bruges til redskaber og våben og ikke mindst som en eftertragtet handelsvare, siger Martin Appelt.

Ifølge amerikanske kilder mistede jernmeteoritterne deres betydning for beboerne i Nordgrønland, efterhånden som ekspeditionerne i 1800-tallet kom til området med hvalfangerskibe i kølvandet fulde af handelsvarer - blandt andet jern. Til gengæld blev de vigtige for de vestlige opdagelsesrejsende, som havde hørt om meteoritternes eksistens. I 1886 begyndte amerikaneren Robert Peary sine ekspeditioner i Qaanaaq-området for at komme til Nordpolen. I den forbindelse førte lokale fangere ham til tre meteoritstykker: Woman, Dog og Ahignito.

LÆS OGSÅ Geofysiker på sporet af flere Cape York-meteoritter

- Og under ekstreme vanskeligheder bragte han faktisk de tre meteoritter til New York, hvor den dag i kan ses på museet The Smithsonian.

 

Knud Rasmussen sendte meteorit til Danmark

Knud Rasmussen blev den første europæer, som så det fjerde af de store meteoritstykker, kaldet Savik, i 1913. Under store strabadser og 175 hunde spændt for 14 slæder lykkedes det hans hold at få meteoritten ned til stranden og udover isen til Bushnan-øen, hvor den i 1925 blev hentet og bragt til Danmark. Og meteorittens ankomst til Orlogsmuseet i København var et kæmpe tilløbsstykke, fortæller Martin Appelt.


- Der rejste sig simpelthen et folkeligt krav om at få lov til at se den. Derfor blev der arrangeret 10 aftenåbninger fra den 8. til den 18. november 1925, og hele 60.000 mennesker kom og så meteoritten på museet, hvor den lå oplyst af 4000 stearinlys, siger Martin Appelt og tilføjer, at Savik senere kom til Geologisk Museum, hvor den har ligget siden sammen med det femte og sidste af de store meteoritstykker, som blev fundet senere.

 

Meteoritterne fra Qaanaaq er fragmenter af et gigantisk metalstykke på mindst 1000 ton, der ramte jordens atmosfære over Thule-området for cirka 5000 år siden. Metalstykket kom fra en gigantisk kollision i asteroidebæltet for hele 650 millioner år siden, hvor to asteroider kolliderede.

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt