Justus Hansen føler sig forrådt af Vittus Qujaukitsoq i sagen om klagen til FN.Foto: Nils Baum/Bureau for Inatsisartut

Justus føler sig forrådt

Næstformanden i udenrigs- og sikkerheds politisk udvalg mener, at meget politisk arbejde og tillid er tabt på gulvet, efter at Vittus Qujaukitsoq egenhændigt klagede over Danmark til FN.

Vittus Qujaukitsoq (S) har sat tilliden til Grønland på spil og misbrugt udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg, mener Justus Hanse (D), der er næstformand i udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg. Formand for udvalget Ane Hansen (IA) oplyser, at udvalget vil kræve bedre orienteringer fra Naalakkersuisut.

- Vi står svækket. Vi er jo et seriøst udvalg, der holder kortene tæt til kroppen. Vi har arbejdet intenst med det her. og jeg står tilbage med en følelse af at være blevet pisset op og ned af ryggen, lyder det bramfrit fra Justus Hansen.

LÆS OGSÅ FN-klage er ikke til gavn for Grønland

Han er rystet over episoden, hvor Vittus Qujaukitsoq tilsyneladende på egen hånd har indsendt en klage til tre instanser under FN over Danmark på vegne af Grønland.

Ane Hansen: Det er uacceptabelt

Klagen er sendt i april og anklager Danmark for at svigte sit ansvar for oprydning efter USA’s militære installationer i Grønland og for ikke at sikre Grønland et rimeligt økonomisk udbytte af Thule-basen i Nordvestgrønland.

I går fortalte den nye naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Suka K. Frederiksen, at Naalakkersuisut trækker klagen tilbage.

Formand for udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg Ane Hansen siger til KNR, at episoden skader Grønlands omdømme, og den er uacceptabel.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut trækker Vittus' FN-klage tilbage

- Derfor har vi i udvalget understreget overfor den nye naalakkersuisoq, at man først skal have mandat fra inatsisartut og naalakkersuisut samt oplysninger, før man udfører et stykke arbejde, siger Ane Hansen.

Justus Hansen mener også, at tilliden til Grønland svækkes på grund af den opsigtsvækkende episode:

- Tilliden til Grønland bliver svækket, hvor vi i de her år søger vi investorer, og fortæller et vi er et sikkert og stabilt land at investere i. Men man står med følelsen af: Hvad kommer der frem i morgen?

Udvalg: Man får ikke mandat ved at sende trusselsbreve

Vittus Qujaukitsoq forklarede onsdag i KNR, at han havde orienteret udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg om, at han havde truet den danske udenrigsminister med at klage over Danmark til FN. Qujaukitsoq mente med den forklaring at have mandat til at indsende klagen til FN.

LÆS OGSÅ Grønland klager over Danmark til FN

I en pressemeddelelse bekræfter udvalget, at Qujaukitsoq sendte udvalget en kopi af truslen men først efter, at truslen var sendt til den danske udenrigsminister:

- Udvalget er ikke bekendt med, hvad der kan have givet den daværende Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender den opfattelse, at han ved at sende udvalget kopi af trusselsbreve, han har afsendt, har opnået mandat fra udvalget til at føre truslerne ud i livet, skriver udvalget.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt