Jurister støtter uafhængighed i grønlandske kvoteforhandlinger

Grønland og Færøerne har ytret ønske om et mere selvstændigt råderum inden for Rigsfællesskabet. Nogle politikere mener, det er kræver en ændring af grundloven. Det synspunkt bliver imidlertid anfægtet af flere jurister, der har arbejdet med Rigsfællesskabet.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
05. juli 2015 15:00

De mener, at hele lovgivningen om Rigsfællesskabet i forvejen er så kompleks, at man formentlig ville kunne finde en måde at gøre Færøerne og Grønland mere uafhængige, hvis man ville, uden at skulle revidere grundloven.

- Efter min mening er der intet til hinder for, at de to lande kan forhandle uafhængigt af Danmark. Hvis man bruger grundloven til at blokere for ønsket, er det en rent politisk beslutning, siger den islandske folkeretsekspert Gúdmundur Alfredsson ifølge Dagbladet Politiken.

Læs også Grønlandsordfører fastholder fordelen ved Rigsfællesskabet

Den tidligere topembedsmand Jakob Janussen, der var med til at udarbejde Grønlands selvstyreaftale og i dag er politisk kommentator, mener også, at der er luft til at tænke nyt.

- Det er ganske forfriskende, at begge lande siger så klart, at der må nye tanker til. Og det er ikke så mærkeligt, at det kommer inden for emne, der har så stor økonomisk betydning, siger Janussen.