Juridisk faderløse stævner den danske stat: 110 procent sikre på, at vi vinder

Klaus Frederiksen er en af de juridisk faderløse, der har stævnet den danske stat. Foto © : KNR
15. februar 2023 10:04

​Artiklen er opdateret med en kommentar fra Socialministeriet.

26 juridisk faderløse er klar til at møde den danske stat i retten.

Derfor har de i dag stævnet Danmark, og de kræver 125.000 kroner i erstatning hver, fordi de mener, at deres rettigheder er krænkede.

Stævningen er sendt afsted til Social-, Bolig og Ældreministeriet, bekræfter de juridisk faderløses advokatbureau Ehmer Pramming Advokater over for KNR.

Advokat Mads Pramming skal føre sagen, og han var også advokat for de såkaldte Eksperimentbørn. De fik en undskyldning fra Danmark for knap et år siden og en erstatning på 250.000 kroner hver.

Han har også ført sagen for de 28 danske børnehjemsdrenge i Danmark, der er kendt som Godhavnsdrengene. De fik 300.000 kroner hver i erstatning.

Og det er med ro i maven, at stævningen er sendt, fortæller en af de juridisk faderløse Klaus Frederiksen.

- Jeg føler mig lettet. Langt om længe sker det. Og jeg er selvfølgelig spændt på, hvilket resultat, der kommer ud af det. Selvom jeg er mere end 110 procent sikker på, at vi nok skal vinde den her sag.

At være juridisk faderløs betyder, at man er vokset op uden retten til en far.

Indtil børneloven trådte i kraft i 1963 i Vestgrønland, og i 1974 i resten af Grønland, havde børn født uden for ægteskab ikke ret til at vide, hvem deres far var, arve efter ham eller tage hans efternavn.

Tredje gang i Grønlands historie

En stævning er et dokument, som har til formål at indlede en retssag ved en domstol.

Og det er tredje gang i Grønlands historie, at der bliver rejst krav om erstatning fra den danske stat.

Første gang var da beboerne i Thule klagede over at blive tvangsflyttet i 1953. De fik en samlet erstatning på 500.000 kroner i 1999, og anden gang var Eksperimentbørnene i 2022.

Sagen om juridisk faderløse

- Ifølge lovgivningen i Grønland havde børn født uden for ægteskab før 1963 i Vestgrønland og 1974 i resten af Grønland ikke krav på at kende deres far, arve ham eller tage faderens efternavn.

- En rapport fra Børne- og Socialministeriet fra 2016 viser, at det samlede antal af juridisk faderløse i perioden 1911 til 1974 var op omkring 8000 personer.

- Ifølge samme rapport var der i 2016 knap 5000 juridisk faderløse.

- Foreningen Katuffik Ataata (Landsorganisationen far, red.) for juridisk faderløse blev stiftet i 2010.

- I 2014 blev der indført en lovændring, der gav juridisk faderløse mulighed for at starte faderskabssag og arve efter faderen, hvis ikke dødsboet er gjort op.

- Forud for lovændringen ønskede det daværende Naalakkersuisut og Grønlandsudvalget, at juridisk faderløse, der ikke stod til at arve, skulle have mulighed for en økonomisk kompensation. Det blev afvist af den daværende danske regering.

- På finansloven for 2019 blev der afsat 4,7 millioner kroner i 2019-2023 til indsatser for juridisk faderløse, der omfatter en informationskampagne, behandlingstilbud og juridisk rådgivning.

- I maj 2022 kom det frem, at en gruppe af de juridisk faderløse ønsker en undskyldning og kompensation fra den danske stat. De er repræsenteret af advokat Mads Pramming.

Kilde: Folketinget, Børne- og Socialministeriet, KNR.gl

De juridisk faderløses krav om erstatning blev sendt afsted i juni.

Siden da har der været tavshed fra den danske stat. Og det har fået de juridisk faderløse til at miste tålmodigheden.

Der findes stadig en respektløshed fra den danske stat, når man ikke engang gider behandle sagen så hurtigt som muligt.

Derfor gav de tirsdag i sidste uge Socialministeriet en uge til at svare på kravet – altså frem til i dag.

Og det gør Klaus Frederiksen vred, at Socialministeriet ikke har givet en lyd fra sig.

- Det får mig til at føle, at staten er ligeglade. Ligegyldighed, ligegyldighed, ligegyldighed. Ingen respekt overhovedet over for de mange, mange juridisk faderløse. Der findes stadig en respektløshed fra den danske stat, når man ikke engang gider behandle sagen så hurtigt som muligt, siger han.

Vi vil se fremad

Siden juni er gruppen af juridisk faderløses vokset til over 50, der kræver erstatning fra den danske stat.

Ehmer Pramming Advokater oplyser til KNR, at stævningen i første omgang er på vegne af 26 juridisk faderløse – alt imens at resten af de juridisk faderløses sager er under behandling.

For Klaus Frederiksen handler stævningen af staten først og fremmest om, at den danske stat erkender, at grønlandske juridisk faderløse ikke har haft lige rettigheder.

- Vi ønsker, at staten erkender fejlen og dermed kompensere, så vi kan se fremad. Staten har i i sin tid skrevet under den Europæiske Menneskerettighedskonvention, der siger, at man har ret til familieliv, siger han og fortsætter:

- De danske børn født uden for ægteskab har fra 1938 kunne arve og erhverve deres fædres navn, hvilket man har undladt at implementere for os i Grønland.

Ifølge Ehmer Pramming Advokater har den danske stat 14 dage til at svare på stævningen - med mulighed for udsættelse.

Hvis staten ikke vil indgå i forhandlinger, ender sagen i retten.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra den danske socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Socialministeriet oplyser til KNR, at de endnu ikke har modtaget stævningen.

- Ministeriet har ikke modtaget en stævning i sagen, og ministeren har derfor ikke mulighed for at forholde sig til den, skriver Socialministeriet.