Jonathan Motzfeldt: Svend Auken havde rigtig fortolkning af Rigsfællesskabet

En af de grønlandske politikere, der havde et nært forhold til Svend Auken, er tidligere Landsstyreformand Jonathan Motzfeldt.
Skrevet af Mads Lynge
04. august 2009 17:19

Han husker Svend Auken som en rigtig ven, som han gennem sin lange politiske karriere havde et nært samarbejde med, ikke mindst hvad angår arbejdet omkring Hjemmestyrekommissionen tilbage i 1970'erne, samt da Grønland fik ansvaret for administrationen af råstofferne i Grønland. Jonathan Motzfeldt siger:

- Svend Auken er min gode ven, og i mit politiske arbejde har jeg haft meget glæde af ham i mange mange år. Allerede fra ungdommen lærte vi hinanden at kende, og har altid sat god pris på hinandens arbejde. Og han har også hjulpet mig meget. Han er også et menneske, der har haft den rigtige fortolkning af Rigsfællesskabet, hvor han plejer at sige: Det er ikke bare to befolkningsgrupper, der snakker sammen. Det er to befoklningsgrupper, der er i familie med hinanden, med en fælles historie. Derfor er Rigsfællesskabet ikke bare et ord, men en handling, hvor vi betragter hinanden som ligemænd i det samme Rige, siger Jonathan Motzfeldt.

Om mennesket Svend Auken siger han:

- Efter min mening var Svend Auken en af de største politikere i Danmark i nyere tid. Han prægede ikke alene udviklingen i sit eget land, men også i forhold til Grønland. Jeg husker specielt den store begivenhed, da Grønland skulle overtage administrationen af råstofferne. I Danmark fik han fra mange sider en ret ublid behandling, men han holdt fast ved det. Det var begyndelsen på det vi nu har lavet færdigt, nemlig indførelsen af Selvstyre i Grønland. Så vi har mistet en mand med den rette forståelse af Grønland, siger tidligere Landsstyreformand Jonathan Motzfeldt, der i sine mindeord om vennen Svend Auken blandt andet også nævner Aukens kone Anne Wivel.

Jonathan Motzfeldt mener, at de begge udviste stor interesse og glæde for Grønland.