Foto: Departementet for Udenrigsanliggender

Qujaukitsoq: Jeg har handlet i overensstemmelse med mandatet fra Inatsisartut

Vittus Qujaukitsoq mener, at han har handlet i overensstemmelse med det mandat, som Inatsisartut har givet til Naalakkersuisut i sagen om hans barske kritik af den danske regering, vis opførsel Qujaukitsoq kaldte arrogant og ødelæggende for forholdet Rigsfællesskabet.

- Naalakkersuisut formanden har givet mig udenrigsområdet, fordi han har tillid til mig. Og jeg er kommet med en forklaring, som det blev krævet, og den er blevet taget til efterretning både af Inatsisartut og udvalget, lød det fra Vittus Qujaukitsoq i torsdagens Qanorooq.

I Qanorooq gentog Qujaukitsoq dele af den forklaring, som han ifølge en aktindsigt fremlagde for udenrigs- og sikkerhedspolitiskudvalg, hvor han var kaldt i samråd fredag i sidste uge. 

LÆS OGSÅ Vittus’ kritik vækker undren på Christiansborg

Her henviser han til et beslutningsforslag, der blev vedtaget af Inatsisartut på efterårssamlingen.

- Inatsisartut stillede krav til naalakkersuisut vedrørende amerikanernes militærbase, om at opholdet skulle gavne Grønland også økonomisk. Jeg arbejder for at gennemfører det krav, sagde Qujaukitsoq til Qanorooq.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen har stadig tillid til Vittus Qujaukitsoq

I beslutningsforslaget fremgår det, at Naalakkersuisut ønsker opbakning til det synspunkt, at amerikansk militær tilstedeværelse ikke er ønsket i Grønland, hvis ikke Grønland får noget økonomisk udbytte af tilstedeværelsen.

Derfor lægger naalakkersuisut pres på Danmark i forsøget på at lave en ny aftale med USA efter sagen om den tabte servicekontrakt på Pituffik:

- Hvis vores ønsker og krav ikke bliver hørt af danskerne, vil vi være nået til en meget vanskelig stituation. Derfor håber jeg, at man lytter godt til vores budskaber i dag, sagde Qujaukitsoq.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.glKNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt