Vittus: Jeg har fået stor opbakning

Vittus Qujaukitsoq har taget de første skridt mod et formandsopgør i Siumut. Tirsdag blev han valgt som formand for partiets lokalafdeling i Nuuk.
Foto © : Ivik Kristensen/KNR
24. maj 2017 09:44

Valget af Vittus Qujaukitsoq som formand for Siumuts lokalafdeling i Nuuk er altafgørende for den forhenværende naalakkasuisoqs ambitioner om at true Kim Kilesen på formandsposten. Det siger hovedpersonen selv.

- Det får den betydning, at jeg får taleret og stemmeret til Siumuts kongres til sommer, siger Qujaukitsoq.

Han slår samtidig fast, at han endegyldigt har besluttet sig for at stille op mod den nuværende formand. De to er kendt for at være uenige om store emner som grønlandsk selvstændighed og tonen overfor Danmark og USA.

LÆS OGSÅ Vittus går i protest og udfordrer Kielsen

Vittus Qujaukitsoq er hardlineren, der taler med store ord, mens Kielsen forsøger at gå den pragmatiske vej.

Qujaukitsoq forlod i april naalakkersusit, fordi Kim Kielsen ville fjerne ham som naalakkersuisoq for udenrigsanliggender. Kielsen tilbød, at han kunne beholde sine andre områder som naalakkersuisoq for erhverv, handel og energi.

Men det sagde Qujaukitsoq nej til. Samme dag meldte han ud, at han er klar til at udfordre sin egen formand. 

Tirsdag tog han endnu et skridt mod en offentlig formandskamp, da han blev valgt som formand for Siumuts største lokalafdeling, Nuuk.

- Jeg har oplevet en meget bred og stor tilslutning fra hele kysten, så jeg er godt tilfreds med udviklingen, siger Qujaukitsoq selv.

LÆS OGSÅ Vittus Qujaukitsoq er ny formand for Siumut Nuuk