Jakob Edvard Kuupik Kleist. Hvem er han?

Hvem er Grønlands kommende landsstyreformand? DR´s Kirsten Rosing, der selv stammer fra Grønland, gav i DR´s Radioavis i dag dette portræt af manden, Jakob Edvard Kuupik Kleist.
Skrevet af Karsten Sommer
03. juni 2009 15:44

Når Kuupik Kleist synger med sin dybe stemme, kommer mange til at tænke på den canadiske sanger Leonard Cohen. Og det er ikke tilfældigt at han ved siden at sit politiske virke også er glad for musik. En hel musikgenre stammer fra byen Qullissat, hvor han selv kommer fra.

Kuupik Kleist oplevede selv at blive tvangsforflyttet sammen med 1000 andre i 1972. Et folkeligt traume, der satte skub i en hel modkultur, mod dansk indflydelse, i tiden op til Hjemmestyrets indførelse i 1979.

Det siges om Kuupik Kleist, der er født i 1958, at han meget tidligt havde politiske mål, inspireret bl.a. af sin bedstefar, Nikolaj Kleist, der var politisk aktiv i kulminebyen. De mål er nu ved at blive opfyldt, efter den historiske valgsejr i går. Formanden for søsterpartiet SF i Danmark, Villy Søvndal, siger om den ny politiske leder:

- Han er en af de klogeste politikere jeg har truffet, og en af de grønlandske politikere jeg har mødt, med størst integritet. Så jeg tror Grønland får den allerbedste landsstyreformand landet kunne håbe på, siger SF-formanden.

Kuupik Kleist er uddannet socionom fra Roskilde Universitets Center - RUC - har haft flere administrative topposter i Hjemmestyret, været leder af journalistskolen, og siddet i Folketinget i 6 år for Inuit Ataqatigiit frem til 2007.

Men han har også haft tid til at være aktiv i pladeselskabet ULO. I 1980 rejste han bl.a. rundt i Sydgrønlands bygder og indsamlede fortællinger og musik fra bygdeboerne der - det førte til en bogen og CDen "Qavaat". En af dem, der var med på den tur ,var den danske lydtekniker Anders Dohn. Han siger om Kuupik Kleist:

- Allerede dengang udstrålede han ro og autoritet. De gamle mennesker elskede ham, selvom han kom der, helt ung og langhåret. Han kunne også sætte mig på plads: En gang brokkede jeg mig helt vildt over et eller andet, og han, som var meget yngre end mig, så bare på mig, og sagde: Ja, ja, lille Anders. Han har den der autoritet og repekt omkring sig, der har gjort at så mange har stemt på ham, siger Anders Dohn.

Til slut et godt råd fra Villy Søvndal til Kuupik Kleist:

- Når man går til valg på social retfærdighed, så skal man gennemføre det. Hvis man går til valg på at rydde op, så skal man rydde op. Til gengæld tror jeg han indeholder så meget, at valget har givet ham et folkeligt mandat til at skabe det nye Grønland, slutter Villy Søvndal.