VEDTAGET Ja til homovielser og nej til at slå børn

Et enigt Folketing har i dag vedtaget en stor lovpakke for Grønland, som bl.a. indeholder retten til homovielser. Samtidig bliver retten til at slå børn endeligt afskaffet.

Med 108 stemmer for og ingen imod vedtog Folketinget i dag en stor lovpakke på bl.a. familieretsområdet i Grønland.

Lovpakken “L35” omfatter bl.a. retten til, at par af samme køn herhjemme fra 1. april i år kan sige “ja” til hinanden i kirken og have fælles forældremyndighed over et barn.

Dagens “ja” fra politikerne betyder også, at børn i fremtiden kommer mere i fokus, fx ved ændringer i forældreansvarsloven, hvor den såkaldte “revselsesret” bliver afskaffet - altså forældres ret til at slå deres børn. 

En lov, der ikke praktisk har været i brug i mange år, men som først nu bliver endeligt fjernet.

Læs også Ændring af lovpakke om børn og homovielser endelig på vej 

Børn kommer i centrum

Også i forældres konflikter bliver barnet fremover omdrejningspunktet. Ifølge L35 skal et barn nemlig i fremtiden høres, når forældrene skændes om myndigheden over barnet. Og så får barnet fremover ret til at se begge sine forældre, selv om forældrene er skilt, lyder det i lovændringerne.

Lovpakken blev stemt igennem af et enigt Inatsisartut sidste år, men da familieretsområdet i Grønland fortsat er et dansk ansvarsområde, har Folketinget også skullet behandle lovpakken. Behandlingen er dog blevet forsinket af flere omgange, bl.a. på grund af valget til Folketinget i sommer.

Læs også Kirkeklokkerne ringer for homoseksuelle

Få bemærkninger fra IA

Det er Grønland selv, der har bedt Danmark om at udarbejde nye lovforslag, så famileretsområdet i Grønland bliver ligestillet med de danske love på området.

Dog har Inuit Ataqatigiit som eneste parti kritiseret en række punkter i lovpakken. Bl.a. at det ikke - som i Danmark - bliver obligatorisk at tilbyde forældre konfliktmægling i stridssager, og at det ikke bliver strafbart for en forælder, der har fælles forældremyndighed over et barn, at flytte barnet inden for rigsfællesskabet uden den anden forælders tilladelse.

Den danske social- og indenrigsminister Karen Ellemann har lovet at se nærmere på sagen omkring konfliktmægling.

Kommentarer

2018-10-12_14_10_56-inatsisartut-ukiakkut-ataatsimiinnerat-001.png

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt