Israel fremlægger krav for at stoppe krigen i Libanon

Israel kræver blandt andet lov til at føre opsyn med og udøve magt over for Hizbollah i Libanon.
Hizbollah har angrebet Israel, stort set lige siden den palæstinensiske bevægelse Hamas 7. oktober sidste år angreb Israel. Foto © : Karamallah Daher/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
21. oktober 2024 11:47

Israel har over for USA fremlagt en række krav, som landet vil have indfriet for at stoppe sin krig mod den shiamuslimske milits Hizbollah i Libanon.

Kravene er ifølge mediet Axios beskrevet i et dokument, som tidligere på ugen blev lækket fra amerikanske efterretningstjenester.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Hizbollah har angrebet Israel, stort set lige siden den palæstinensiske bevægelse Hamas 7. oktober sidste år angreb Israel.

I september iværksatte Israel en omfattende offensiv mod militsen og har siden likvideret flere af dens ledende skikkelser.

Skal der gøres en ende på krigen lige nu, skal Libanon dog indfri en række krav, har Israel ifølge Axios sagt til USA.

Blandt andet skal Israels forsvar kunne føre opsyn med og udøve magt mod Hizbollah for at sikre, at bevægelsen ikke opruster til et nyt angreb mod Israel.

Det skal ifølge Israel også sikre, at Hizbollah ikke genopbygger militærbaser tæt på grænsen, som før har været brugt til at affyre raketter og missiler mod Israel.

Israel har ligeledes krævet, at dets luftvåben får lov til at operere i libanesisk luftrum.

Axios har talt med en embedsmand fra den amerikanske regering, som siger, at det er højst usandsynligt, at Libanon ville gå med til en sådan aftale.

Mediet skriver ikke, hvilken stilling embedsmanden har, eller hvilken del af administrationen vedkommende arbejder i.

Det Hvide Hus, som er det amerikanske præsidentkontor, har ikke villet kommentere dokumentet. Mandag besøger en amerikansk repræsentant, Amos Hochstein, som er rådgiver for præsident Joe Biden, Libanons hovedstad, Beirut.

Hizbollah er en af de bevægelser, som er allieret med Iran i kampen mod Israel. Sammen med blandt andet Hamas, houthibevægelsen i Yemen og Irans Revolutionsgarde udgør den den såkaldte "modstandsakse".