Isolation af Grønland kan virke men kan ikke stå alene

Hvis man lukker adgangen til Grønland og isolerer Nuuk, så er det en god mulighed for at holde resten af landet smittefri. Men det vigtigste er stadig at holde afstand og god hygiejne.
air greenland
- Hvis man befinder sig på en ø og på et tidspunkt i epidemien, hvor der ikke er smitte på øen, så kan det være et effektivt middel til ikke at få smitten ind, siger Hans Jørn Kolmos.
24. marts 2020 06:07

Grønland er perfekt til at blive isoleret fra omverdenen. Fordi øen allerede er isoleret og alle byer og bygder i forvejen er afskåret fra hinanden.

Derfor kan lukning af grænserne godt virke i Grønland i modsætning til andre lande, for eksempel Danmark, siger professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos, der store dele af sit arbejdsliv har arbejdet med diagnostik og forebyggelse af infektionssygdomme.

- Hvis man befinder sig på en ø og på et tidspunkt i epidemien, hvor der ikke er smitte på øen, så kan det være et effektivt middel til ikke at få smitten ind, siger han.

Smitten er ganske vist allerede i Nuuk, hvor fire er smittet, men her har myndighederne indført forbud mod at rejse ud. Umiddelbart er resten af landet altså teknisk set isoleret fra smitten i resten af verden.

Indrejseforbud skal indføres tidligt

Ifølge Hans Jørn Kolmos, så er der to ting, der er vigtige for, at en isolation er brugbar. Der skal være hermetisk lukket, og forbuddet skal indføres tidligt, siger han.

- Hvis man først har smitten indenfor, så hjælper det ikke så meget at lukke grænserne, siger Hans Jørn Kolmos.

LÆS OGSÅ Nuuk lukker: Det må du ikke fra klokken 16.00

Nogenlunde det samme siger den danske professor i folkesundhedsvidenskab, Lone Simonsen til DR Nyheder i forbindelse med en artikel på dr.dk om den danske grænselukning.

- Alle de andre tiltag, vi har indført, for eksempel aflysning af begivenheder og lukning af skoler, har samme mission, nemlig at nedbringe smitte og dæmpe den epidemiske kurve.

- Og der hører tiltag med at lukke grænsen ikke til på et tidspunkt, hvor man allerede har en epidemi. Det vil ikke virke, siger Lone Simonsen til DR Nyheder.

Befolkningen skal følge anbefalinger

Forbuddet mod at rejse ind og ud af Grønland kom i princippet lidt for sent, da det trådte i kraft fredag efter der i starten af sidste uge blev registreret det første smittetilfælde i Nuuk.

Men onsdag valgte myndighederne at lukke hovedstadens adgang til resten af landet fuldstændigt. Det er forbudt at forlade byen frem til den 8. april. På den måde er Grønland måske alligevel blevet lukket i tide til at holde smitten ude af det meste af landet.

Anbefalinger for at undgå smitte:

  • God håndhygiejne med håndvask og evt. hånddesinfektion, hvis hænderne er rene og tørre
  • Undgå kontakt med personer, der har tegn på forkølelse/luftvejsinfektion
  • Host eller nys i engangslommetørklæde, alternativt i albuebøjningen.
  • Lad være med at kysse og kramme

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

Men lukning af grænser og hovedstad kan dog ikke stå alene, siger Hans Jørn Kolmos. Han slår fast, at det er vigtigt at engagere befolkningen til at følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger om hygiejne og afstand.

- Ellers står man fuldstændigt forsvarsløs, hvis man alligevel får smitten ind. Og den er jo allerede inde, så man skal jo dæmpe den smitte, der er inden for grænserne. 

Samtidig skal man også være opmærksom på, at man på et tidspunkt også skal åbne grænserne igen og der kan gå lang tid udbruddet er slut i resten af verden.

Nedlukning skal udnyttes klogt

- Vil man acceptere, at der stadig er virus i omløb i nabolandene, når man åbner grænserne igen? Hvis man ikke vil det, så kan det blive en ganske langvarig nedlukning.

Lykkes det imidlertid at holde Grønland afskærmet fra coronavirus med et adgangsforbud for hele landet og en nedlukning af Nuuk, så har man købt sig tid, siger Hans Jørgen Kolmos. Og det er vigtigt at bruge den tid godt.

- Til at få sundhedsvæsenet helt op i gear, få de nødvendige sengepladser og få instrueret befolkningen i at omgås hinanden, så man smitter så få som muligt.

- Men hvis der stadig er smitte i verden, når man igen åbner grænsen, og man ikke har foretaget sig noget, så er man i samme dårlige situation, som hvis man ikke lukkede grænsen. Man skal bruge tiden klogt på at forbedrede sig på at tackle og håndtere smitten, siger han.