Døgnrapport: To isbjørne har været nær by og bygd, og i hovedstaden har der lydt skud

To isbjørne i hver sin del af landet og to skud i hovedstaden har det seneste døgn fået politiet til at rykke ud.
To isbjørne har været på færde, og politiet i Nuuk efterlyser hjælp fra offentligheden i en sag om skud. Foto © : Thor Stauner Bill/ KNR
23. august 2024 09:12

Opdateret kl. 13: 30 med en rettelse og seneste nyt fra politiet. Det har tidligt stået i artiklen, at Isbjørnen i Østgrønland befandt sig i Tasiilaq. Det er ikke rigtigt. Isbjørnen er set nær Kulusuk. Det er rettet hele vejen igennem artiklen.

Seneste nyt fra Grønlands Politi er, at bjørnen kom tilbage igen fredag morgen, men at det lykkedes at få den skræmt væk. Bjørnen er dog vendt tilbage til Kulusuk fredag eftermiddag omkring kl. 13.30, og er lige nu mellem 500 og 600 meter væk fra beboelse. Politiet arbejder på at få den skræmt væk igen. 

To isbjørne er spottet tæt på mennesker det seneste døgn. Den ene i Paamiut, den anden i Kulusuk.

Bjørnen i Paamiut befandt sig tæt på søfartsskolen, da politiet modtog anmeldelsen lidt over fire i går eftermiddags.

- Politiet ender med i samarbejde med en lokal fanger at skyde bjørnen, fordi det ikke lykkedes at skræmme den væk, fortæller vagtchef ved Grønlands Politi Jeppe Andsager.

Når en isbjørn bliver skudt, skal Departementet for Jagt og Fiskeri orienteres, og skindet, kløerne og kraniet bliver sikret, mens kødet bliver fordelt i byen, fortæller vagtchefen.

Igen klokken 18.02 var der en isbjørn tæt på mennesker. Den her gang var det i Kulusuk, hvor bjørnen befandt sig 100 meter fra lufthavnen i retning mod byen.

- Her lykkedes det at få skræmt isbjørnen væk, siger Jeppe Andsager.

To skud i mørket

Omkring klokken 23 går det løs i Nuuk. Betjentene på vagtcentralen hører to skud, og få minutter senere modtager de en anmeldelse om to skud fra en båd i den gamle bydel af Nuuk. 

Anmelderen har set de to lysglimt fra skuddene, men så ikke, hvilken vej båden sejlede efterfølgende.

- Vi har derfor intet signalement af hverken båd eller personer, så det vi kan undersøge, har vi undersøgt, siger Jeppe Andsager.

Politiet vil gerne videre med efterforskningen, og derfor vil de gerne høre fra dig, hvis du har set noget, der kan hjælpe dem på vej.

Du kan kontakte Grønlands Politi på 70 14 48.